?>

Αρχική ΣελίδαH Ευρωπαϊκός Χάρτης Δράσης για την ανασύνθεση τροφίμων & ποτών:

Ευρωπαϊκός Χάρτης Δράσης για την ανασύνθεση τροφίμων & ποτών:

Ευρωπαϊκός Χάρτης Δράσης για την ανασύνθεση τροφίμων & ποτών:

Η νέα πολιτική & οι πρωτοβουλίες της Βιομηχανίας Τροφίμων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 η εκδήλωση του ΣΕΒΤ για την ανασύνθεση των Τροφίμων.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ε. Καλούσης, ο Πρόεδρος του  ΕΦΕΤ, κ. Γ. Τσιάλτας και η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κα Α. Τσεκούρα.  Ο κ. Ε. Καλούσης ανοίγωντας την εκδήλωση δήλωσε: «ο ΣΕΒΤ προωθεί τη στρατηγική της ολιστικής προσέγγισης σύμφωνα με την οποία  για τη διατήρηση της υγείας πρέπει να υιοθετείται  μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή με την κατανάλωση όλων των τροφίμων με μέτρο, σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα και τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών για τις υγιεινές διαιτητικές συνήθειες. Στο πλαίσιο αυτό παρακαλουθούμε και συμμετέχουμε στις ενέργειες υλοποίησης του Οδικού Χάρτη για την ανασύνθεση των τροφίμων σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο με την συμμετοχή μας στην FDE και πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών και στην Ελλάδα. Ελπίζουμε σε μια ενεργό συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΦΕΤ, που θα συμπεριλάβει και τη Βιομηχανία Τροφίμων στους Κοινωνικούς εταίρους. Στόχος θα είναι η συντονισμένη δράση και η ανάληψη εθελοντικών δεσμεύσεων όπου είναι δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα και τη συνεισφορά της Ακαδημαϊκής Κοινότητας,  τις εθνικές συνήθειες διατροφής, τα παραδοσιακά μας προϊόντα, τις προτιμήσεις των καταναλωτών, τις τεχνολογικές δυνατότητες και  την ασφάλεια των τροφίμων».

Την ανάγκη για συνεργασία και συντονισμό των ενεργειών για την ανασύνθεση των τροφίμων επιβεβαίωσαν  με τις ομιλίες τους ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ και η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

Στη συνέχεια, η Kαθ. Μ. Κοντογιάννη μίλησε για τις Δράσεις του HLG για την ανασύνθεση των τροφίμων, η Δρ Ε. Τσιγαρίδα / Διεύθυνση Διατροφικής Πολιτικής & Ερευνών  του ΕΦΕΤ για τη Στρατηγική μείωσης αλατιού 2016-2020 και ο κ. Α. Καμπάνης / Συντονιστής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του ΣΕΒΤ για τις Προτάσεις της Βιομηχανίας Τροφίμων για την ανασύνθεση.

Από τους ομιλητές και τη συζήτηση, που ακολούθησε προέκυψε το έντονο ενδιαφέρον αλλά και η ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία και ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών από όλους τους φορείς (πολιτεία, επιχειρήσεις, ΜΚΟ) για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής σε Εθνικό επίπεδο, που θα αποτελέσει τη βάση για τη προσφορά πιo υγιεινών επιλογών, που θα επιτευχθεί με τη σταδιακή ανασύνθεση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα των προϊόντων τροφίμων και τη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών.

Ακολούθησαν οι παρακάτω παρουσίασεις από στελέχη 6 Επιχειρήσεων / Μελών του ΣΕΒΤ σχετικά με τις ενέργειες, που έχουν ήδη κάνει οι εταιρείες τους μέσω της σταδιακής μείωσης των επιπέδων αλατιού, κορεσμένων λιπαρών, πρόσθετων σακχάρων (θερμίδες) και ενεργειακής αξίας:

  • «Αρτοβιομηχανία ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: Πώς ανταποκρίνεται στην ανάγκη για υψηλή διατροφική αξία στο ψωμί και ταυτόχρονα διαμορφώνει τις σύγχρονες τάσεις διατροφής»,  Ε. Κατέβα / Διευθύντρια Ε&Α
  • «Η γεύση, μέρος της λύσης για μια υγιεινή διατροφή», Ν. Χήνης  Υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης, Senior Product Manager & Επιστημονικός Σύμβουλος σε θέματα Διατροφής & Υγείας, ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ
  • «Από τη ζάχαρη στη στέβια. Ένας δρόμος με πολλές προοπτικές», M. Tσαούτος / Γενικός Διευθυντής, ΕΨΑ ΑΕ
  • «Ανασύνθεση μαργαρινών με στόχο ένα υγιεινό διατροφικό προφίλ. Από την θεωρία στην πράξη», Δ. Ξενάκη / Διευθύντρια Διατροφής & Επιστημονικής Επικοινωνίας, ΕΛΑΪΣ UNILEVER SA
  • «Ανασύνθεση αναψυκτικών - Μείωση Θερμίδων & Ζάχαρης», Ν. Μητράκου / Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας, COCA COLA HELLAS SA, και
  • «Διατροφική βελτίωση δημητριακών πρωινού. Από τη θεωρία στη πράξη», I. Aλεξανδρίδης / Διαιτολόγος- Nutrition-Health & Wellness Manager, ΝΕSTLE HELLAS SA