Αρχική ΣελίδαH ΣΕΒΤ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΠ «FOOD FOR LIFE» & ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΕΒΤ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΠ «FOOD FOR LIFE» & ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

 

Ο ΣΕΒΤ και η Ελληνική ΤΠ στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχουν αναπτύξει με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα διοργάνωσαν σε συνεργασία με τo Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αγροχημεία – Εφαρμογές στη Ζωική και Φυτική Παραγωγή-Φαρμακευτικά Φυτά», την Επιτροπή Ερευνών, τη Δομή Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) επιστημονική διημερίδα, με τίτλο: «ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ: από Αλυσίδα Διαχείρισης σε Αλυσίδα Αξίας» στις 8-9 Απριλίου 2016. Η Διημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο συμμετοχής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Περιφερειακό και Εθνικό Πρόγραμμα «Έξυπνης Εξειδίκευσης» (ΕΣΠΑ), καθώς και στα Εθνικά Τομεακά Προγράμματα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Πάνω από 300 συμμετέχοντες παρευρέθησαν τόσο στις εισηγήσεις των προσκεκλημένων της πρώτης μέρας των εργασιών όσο και στην στρογγυλή τράπεζα την επόμενη μέρα της διημερίδας.

Στόχος της διημερίδας ήταν η ανάδειξη των δυνατοτήτων των ερευνητικών ομάδων του Πανεπιστημίου να συμμετέχουν σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς στις εφαρμογές νέων ερευνητικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, στο σχεδιασμό και την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Την έναρξη εργασιών τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ιωαννίνων,  Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Μακρής, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνης, ο  Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θ.Μπέγκας,  ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γ.Καψάλης και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Ε.Γλαβάς.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της Γενικής Διευθύντριας για τις δράσεις έρευνας & καινοτομίας του ΣΕΒΤ & της Ελληνικής ΤΠ «Food for Life» και των επικεφαλής των 4 ΟΕ εργασίας της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας, που παρουσίασαν τις  ερευνητικές προτεραιότητες που έχουν καταγραφεί ανά θεματική περιοχή:

  • Διατροφή και Υγεία - Καθ. Μ. Χασαπίδου / ΑΤΕΙ θεσσαλονίκης
  • Ασφάλεια & Ποιότητα Τροφίμων – Καθ. Γ-Ι. Νυχάς / ΓΠΑ
  • Επεξεργασία Τροφίμων – Καθ Μ. Κροκίδα / ΕΜΠ
  • Διαχείριση τροφικής Αλυσίδας – Καθ. Δ. Σκάλκος / Παν. Αιγαίου

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παρουσιάσεις επιστημονικών προσεγγίσεων και αναλύσεων αναφορικά με διάφορα θέματα της αγροδιατροφής, όπως  διαδικασία παραγωγής και  διατροφής, υγεία και ασφάλεια τροφίμων.

Η δεύτερη ημέρα εργασιών ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων από το χώρο των παραγωγικών επιχειρήσεων, με παρουσιάσεις των εμπειριών και των καλών πρακτικών τους. Ο συντονιστής της στρογγυλής τράπεζας και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ, κ. Ρ. Γαμβρός, απηύθυνε κάλεσμα σε επιχειρήσεις και επιστήμονες για περισσότερες ουσιαστικές συνεργασίες. Στη συνέχεια, ο κ. Κ. Πιστιόλας από τη Βιομηχανία «Agrino» υπέδειξε την αναγνωρισιμότητα των ελληνικών προϊόντων ως λύση για την επίτευξη ανταγωνιστικότητας στο χώρο της διατροφής. Στη σημασία της πιστοποίησης και της υπεραξίας των προϊόντων αναφέρθηκε ο κ. Ι. Χεκίμογλου, Πρόεδρος των Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας. Τέλος, ο κ. Λ.Τσακανίκας, εκπροσωπώντας τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ», παρουσίασε τον τρόπο παρέμβασης της ομάδας έρευνας του Συνεταιρισμού στην ποιοτική παραγωγή των προϊόντων του. Τη σύνοψη της διημερίδας παρουσίασε ο Καθηγητής κ. Τρ. Αλμπάνης, Πρόεδρος του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προτείνοντας την καθιέρωση αυτής της προσπάθειας, με την ετήσια διοργάνωση συναντήσεων των ερευνητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου με παραγωγούς και επιχειρήσεις στον τομέα της Αγροδιατροφής.

Με εξίσου μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις (Brokerage event) μεταξύ εκπροσώπων παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων και ερευνητών, με βάση προκαθορισμένα προφίλ συνεργασιών.