Αρχική ΣελίδαH ΗΜΕΡΙΔΑ CAPINFOOD: «ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ EΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ»

ΗΜΕΡΙΔΑ CAPINFOOD: «ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ EΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ»

ΗΜΕΡΙΔΑ CAPINFOOD: «ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ EΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ευρωπαϊκού έργου CAPINFOOD και σε συνεργασία με την Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα «Food for Life», η ημερίδα του ΣΕΒΤ με θέμα «ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ EΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ».

Η Ημερίδα στόχευε στην παρουσίαση των Ερευνητικών Προτεραιοτήτων & της Στρατηγικής για την προώθηση της καινοτομίας στον Κλάδο Τροφίμων.Την ημερίδα παρακολούθησαν πάνω από 100 σύνεδροι και συμμετείχαν ως ομιλητές εκπρόσωποι του ΣΕΒΤ, της ΓΓΕΤ, του ΥΠΑΝ, του ΕΚΤ και της ερευνητικής κοινότητας. 

Η εκδήλωση άνοιξε με τους χαιρετισμούς του κ. Γ. Πίττα από το Δ.Σ. ΣΕΒΤ και του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας, Δρ. Χρήστου Βασιλάκου.

Στη συνέχεια η Γενική Διευθύντρια, κα Β. Παπαδημητρίου παρουσίασε το έργο CΑPINFOOD, που έχει στόχο την προώθηση της καινοτομίας στον κλάδο των τροφίμων και ακολούθησαν παρουσιάσεις για την Εθνική Στρατηγική για την Έρευνα & την Καινοτομία από τον κ. Π. Χατζηνικολάου / ΓΓΕΤ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ-κινηση για τον τομέα Αγροδιατροφή από τον κ. Δ. Σκάλκο / ΥΠΑΝ, το όραμα και τις δράσεις της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «Food for Life», από τον Δρ Δ. Λαδικό / Πρόεδρο της ΕΤΠ, τις εθνικές ερευνητικές προτεραιότητες για τον Κλάδο των Τροφίμων από τον καθ Στ. Γιαννιώτης / ΓΠΑ και τις δράσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης από την κα Τ. Ιερομνήμων / ΕΚΤ.

Μετά το διάλειμμα πραγματοποιήθηκε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Βιομηχανίας Τροφίμων και των Φορέων Έρευνας: Εμπειρίες, προβλήματα, καλές πρακτικές και προτάσεις». 3 εκπρόσωποι επιχειρήσεων με δυναμική παρουσία στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας και συγκεκριμένα ο κ. Γ. Πίττας / ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ Α. ΠΙΤΤΑΣ ΑΕΒΕ και οι κες Κ. Καλατζή / ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΒΒΕ & Π. Ζουμπούλη / Ε. Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. και τρεις εκπρόσωποι ερευνητικών φορέων/Πανεπιστημίων, οι καθ. E. Τσακαλίδου / ΓΠΑ, Β. Καραθάνος / Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο & Π. Σκανδάμης / ΓΠΑ υπό τον συντονισμό της κα Ι. Πετροχείλου / ΕΙΕ, συζήτησαν και διαπίστωσαν ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών φορέων και των επιχειρήσεων και ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Απο τη συζήτηση προέκυψε ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει συστηματική αλληλεπίδραση και επαρκής εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση θα πρέπει:

  • Οι επιχειρήσεις να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στην έρευνα και να περιλάβουν στη λειτουργία τους τις ερευνητικές δράσεις. Σημαντική παράμετρος για την ερευνητική δραστηριότητα είναι η απασχόληση κατάλληλων στελεχών-επιστημόνων με ερευνητική εμπειρία στις επιχειρήσεις καθώς και η υλοποίηση τμήματος διδακτορικών διατριβών ή μεταπτυχιακών εργασιών εντός των επιχειρήσεων, οι ανταλλαγές επιστημόνων και η διάθεση χρόνου και κονδυλίων για την πρόσβαση στην επιστημονική πληροφόρηση (επιστημονικές δημοσιεύσεις, πατέντες, συνέδρια, τάσεις αγοράς και καινοτομικές δράσεις κ.ο.κ.).

  • Οι ερευνητικοί φορείς να χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια και να υποστηρίζουν δομές, που θα τους φέρουν κοντά στην αγορά.

  • Το κράτος να αντιληφθεί ότι οι ερευνητικές δράσεις θα αποδώσουν εάν λειτουργούν μέσα σε ένα οργανωμένο περιβάλλον, που θα διέπεται από ένα πλαίσιο, που θα επιτρέπει τον προγραμματισμό, την ταχύτητα και την ευελιξία. Απαιτείται, επίσης, η υιοθέτηση θεσμικού πλαισίου, που θα διευκολύνει την κινητικότητα του επιστημονικού/ερευνητικού προσωπικού και την ανοιχτή και εύκολη πρόσβαση (open access) στα αποτελέσματα της έρευνας.

  • Να αναπτύσονται και να υποστηρίζονται δράσεις, που στοχεύουν στη γνωριμία και συνεργασία των δύο πλευρών (brokerage events, workshops, στοχευμένες επισκέψεις, ανταλλαγές προσωπικού, ενδιάμεσοι φορείς ή άλλες δράσεις διασύνδεσης κ.λπ.).

Παρουσιάσεις

Χαιρετισμός κ. Γ. Πίττα / ΔΣ ΣΕΒΤ 

Χαιρετισμός κ. Χρ. Βασιλάκου / ΓΓΕΤ 

ΣΕΒΤ & CAPINFOOD: Προωθώντας την καινοτομία στον Κλάδο των Τροφίμων / Β. Παπαδημητρίου 

Η ΓΓΕΤ και η Νεα Προγραμματικη Περιοδος 2014-2020 - Πολιτικες και Χρηματοδοτικα Εργαλεια με Ιδιαιτερη Εμφαση στον Αγροβιοδιατροφικο Τομεα / Π. Χατζηνικολάου

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020 – Τομέας Αγροδιατροφής / Δ. Σκάλκος 

Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα «Food for Life»: Position Paper / Δ. Λαδικός

Εθνικές Ερευνητικές Προτεραιότητες του Κλάδου των τροφίμων / Στ. Γιαννιώτης

Δείκτες Έρευνας & Ανάπτυξης / Τ. Ιερομνήμων