Αρχική ΣελίδαH 2ο SUSTAINABLE TALKS

2ο SUSTAINABLE TALKS
ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ Α.Ε.

2ο SUSTAINABLE TALKS

Συζήτηση για τη Σπατάλη των Τροφίμων.

Στις 22 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου το 2ο Sustainable Talks. Πρόκειται για μία σειρά συζητήσεων με συγκεκριμένη θεματολογία, που στόχο έχουν μέσω της ανάπτυξης εποικοδομητικών διαλόγων να ενσωματώσουν στην Ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος του 2ου Sustainable Talks ήταν να παρουσιασθεί το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε με την ευγενική χορηγία της Μύλοι Λούλη, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κερατσίνι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο ανακαινισμένο Μουσείο Λούλη, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του και πάλι μετά από 15 μήνες εντατικών εργασιών. Όραμα του Μουσείου είναι να διαφυλάξει την ιστορία και την παράδοση της καλλιέργειας και επεξεργασίας του σιταριού, να καταγράψει το ρόλο και τη σημασία του ψωμιού στις διάφορες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής διαχρονικά, να αναδείξει τη σπουδαιότητα της μεσογειακής διατροφής ως τρόπου ζωής και στοιχείο πολιτισμού. Παράλληλα θέλει να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους και να προσφέρει ενημέρωση για περιβαλλοντικά και για διατροφικά θέματα.

Κατά την ξενάγηση οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν πρώτοι στον χώρο του Μουσείου, να δουν μία σημαντική συλλογή σφραγίδων άρτου, μηχανήματα και εξοπλισμό άλεσης από το 1894, λαϊκά εργαλεία, έγγραφα, φωτογραφίες και πολλά άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με την επεξεργασία σιτηρών και την παρασκευή ψωμιού.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την Ελληνική Σχολή Αρτοποιίας, η οποία βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Η Σχολή  παρέχει ταχύρρυθμα και εξειδικευμένα σεμινάρια Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής Αρτοποιείου σε επαγγελματίες του κλάδου, με στόχο την εκπαίδευσή τους σε όλες τις τεχνικές και θεωρητικές γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις.

Μετά την εξαιρετική ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου ακολούθησε η εξίσου ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα τη Σπατάλη των Τροφίμων, που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους για μία βιώσιμη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ. Νίκος Λούλης, Πρόεδρος της ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΕ, έκανε την εναρκτήρια ομιλία, τονίζοντας την τεράστια σημασία που έχει στις μέρες μας η καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων, πλέον και για τη χώρα μας. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Πάκης Παπαδημητρίου, Διευθυντής Εταιρικής Ποιότητας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.  Έγιναν αναλυτικές παρουσιάσεις για το θέμα από τους κ.κ. Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, Συνιδρυτή του «Μπορούμε» και Δημήτρη Νέντα, Διευθυντή Λειτουργιών της «Τράπεζας Τροφίμων», οι οποίοι παρουσίασαν την έκταση του προβλήματος στη χώρα μας αλλά και τις προσπάθειες που συντονίζουν εδώ και χρόνια οι οργανισμοί τους, με τη βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών αλλά και της Ελληνικής Βιομηχανίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση.

Στην ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε με τους συμμετέχοντες, την οποία συντόνισε η κα Αγγελική Παπαδοπούλου, Μέλος Επιτροπής ΕΚΕ, Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου & Υπεύθυνη Εταιρικών Υποθέσεων, Nestlé Ελλάς, επιβεβαιώθηκε η κρισιμότητα του ζητήματος,  οι επιπτώσεις που έχει σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, ενώ διαφάνηκε η μεγάλη διάθεση συμβολής στην εξεύρεση λύσεων από τους διαφορετικούς εμπλεκόμενους φορείς.

 

Τo Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η εταιρεία Μύλοι Λούλη υποστηρίζουν έμπρακτα όλες τις δράσεις που συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενεργό συμμετοχή των πολιτών για την υιοθέτηση των πρακτικών εκείνων που οδηγούν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.