Αρχική Σελίδα H ECOTROPHELIA Ελλάδα 2015

ECOTROPHELIA Ελλάδα 2015

ECOTROPHELIA Ελλάδα 2015

Ο ΣΕΒΤ διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία για 5η συνεχή χρονιά τον Εθνικό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA για τη δημιουργία νέων οικο-καινοτόμων προϊόντων διατροφής. Η τελετή βράβευσης των νικητών πραγματοποιήθκε την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 στην ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ.

 

Εθνική Επιτροπή

  • Ε. Καλούση, Πρόεδρο ΣΕΒΤ
  • Α. Τριχοπούλου / Επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Διατροφής και Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Κ. Καλλιμάνη / Δ/ουσα Σύμβουλος Γ.ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ ΑΕ
  • Ρ. Γαμβρό / Πρόεδρο Επιστημονικής Επιτροπής ΣΕΒΤ

 

 Τεχνική Επιτροπή

  • Α. Καμπάνη – Δ/ντη Νομοθεσίας Τροφίμων  και Επιστημονικών Υποθέσεων της ΝΕΣΤΛΕ ΕΛΛΑΣ
  • Κ. Καραβασίλη – Δ/ντη Ερευνας, Ανάπτυξης & Ποιότητας της  ELBISCO ABEE
  • Τ. Κλάψη – Δ/ντη Ερευνας & Ανάπτυξης της COCA COLA 3E Ελλάδος ΑΕ
  • Μ. Ρεπάνη – Υπεύθυνο Ποιότητας της ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΤ
  • Γ. Σμαρνάκη  – Δ/ντη Εργοστασίου της PALLAS ΑΕ

 

Συμμετέχουσες Ομάδες Φοιτητών

1η Ομάδα

Φορέας: Eθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Προϊόν: «Τhe Greek Salad Drink»

Περιγραφή:Το προϊόν είναι χυμός φυσικών συστατικών υψηλής ποιότητας, στο οποίο συνδυάζονται όλα τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής χωριάτικης σαλάτας, προσφέροντας τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πλούσια φυσική αντιοξειδωτική δράση.

 

2η Ομάδα

Φορέας: Eθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Προϊόν: «Greek Salad on the Go»

Περιγραφή: Πρόκειται για ένα γευστικό προϊόν, υψηλής διατροφικής αξίας, που αναπτύχθηκε στηριζόμενο στην ευρέως γνωστή «Χωριάτικη Σαλάτα», συνδυάζωντας την επιστήμη με την παράδοση. Η σταθερότητά του βασίζεται στην παραγωγή του με χρήση τεχνολογίας εμποδίων.

 

3η Ομάδα

Φορέας: Eθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Προϊόν: «Αfepsima»

Περιγραφή: Το προϊόν είναι συμπυκνωμένος χυμός φραγκόσυκου με εκχυλίσματα δίκταμου, τσάι βουνού (μαλοτήρας) και μέλι, που έχει υψηλή διατροφική αξία καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά και διαιτητικές ίνες.

 

4η Ομάδα

Φορέας: Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Χημείας

Προϊόν: «Active Drops LIFE, Kinisis CARAMEL»

Περιγραφή: Το προϊόν είναι καραμέλες χωρίς ζάχαρη, με φυσικά γλυκαντικά όπως η ισομαλτιτόλη και οι γλυκοζίτες στεβιόλης με αποτέλεσμα χαμηλότερες θερμίδες και περιέχει και υδατικά εκχυλίσματα βοτάνων της Ελληνικής χλωρίδας πλούσια σε φυσικά αντιοξειδωτικά.

 

5η Ομάδα

Φορέας: Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προϊόν: «Sativa Biscuits»

Περιγραφή: Το προϊόν είναι μπισκότα φτιαγμένα από αλεύρι και λάδι ήρεμης κάνναβης (cannabis sativa), χαρουπόμελο και λεμόνι, με γλυκιά γεύση, προστιθέμενη διατροφική αξία και λειτουργική οικολογική συσκευασία, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γλαστράκι μετά την κατανάλωσή του.

 

6η Ομάδα

Φορέας: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Προϊόν: «DIOS VALANI»

Περιγραφή: Πρόκειται για εκλεκτό προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, που καταναλώνεται κυρίως ως ορεκτικό και βασίζεται στη χρήση του ελληνικού κάστανου ενισχυμένου με φυσικά συστατικά, σημαντικά στην Μεσογειακή διατροφή, όπως το ελαιόλαδο και ο κρόκος Κοζάνης.

 

7η Ομάδα

Φορέας: Πανεπιστήμιο Αιγαίου -Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής

Προϊόν: «ΤΑRTIQUE»

Περιγραφή: Το προϊόν είναι μία τάρτα μανταρινιού με κακάο, υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Αποτελεί μία υγιεινή και γλυκιά επιλογή για τους διαβητικούς, ενώ συγχρόνως δεν περιέχει ίχνη λακτόζης, γλουτένης και άλατος.

 

8η Ομάδα

Φορέας: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Προϊόν: «μeRaki»

Περιγραφή: Το προϊόν είναι ένα «έξυπνο» ντρέσινγκ για σαλάτα, που έχει ως βάση συστατικά της Ελληνικής Γης και συγκεκριμένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ρακί, μέλι και δίκταμο. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, εξαιτίας της καινοτόμου τεχνολογίας και φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία.

 

9η Ομάδα

Φορέας: Πανεπιστήμιο Αιγαίου -Τμήμα Επιστήμης, Τροφίμων & Διατροφής

Προϊόν: «Prickl 8»

Περιγραφή: Πρόκειται για ένα λειτουργικό, οικολογικό και έτοιμο προς κατανάλωση επιδόρπιο με χαμηλά λιπαρά και σάκχαρα, μοναδικό λόγω της κύριας πρώτης ύλης του, που είναι το φραγκόσυκο. Το προϊόν είναι υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς εμπεριέχει 14 αμινοξέα εκ των οποίων 8 απαραίτητα.

 

10η Ομάδα

Φορέας: Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Προϊόν: «Gluten Care Muffin»

Περιγραφή: Πρόκειται για σνακ χωρίς γλουτένη, εμπλουτισμένο με το θρεπτικό άλευρο του βελανιδιού και εδώδιμες ίνες που παραλαμβάνονται από παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων με φιλικές προς το περιβάλλον διεργασίες. Παράγεται με άλευρα από ελληνικές ποικιλίες καρπών, που συγκομίζονται με αειφόρους γεωργικές πρακτικές. Έχει μειωμένες θερμίδες και δεν περιέχει συντηρητικά.

 

11η Ομάδα

Φορέας: Πανεπιστήμιο Αιγαίου -Τμήμα Επιστήμης, Τροφίμων & Διατροφής

Προϊόν: «SPINBERRIES»

Περιγραφή: Πρόκειται για ένα καινοτόμο, οικολογικό έτοιμο προς κατανάλωση επιδόρπιο με χρήση 100% Ελληνικών πρώτων υλών. Κύρια συστατικά του είναι πετιμέζι από την Λήμνο και βρώμη από την Θεσπρωτία καθώς και 2 ειδών βότανα (η μέντα και το εκουιζέτο) και 2 ειδών μούρα (τα κράνα και τα μύρτιλα). Επιπλέον, περιλαμβάνει πυρήνες βερίκοκων, που είναι διαθέσιμοι, ως υποπροϊόντα από βιολογικές καλλιέργειες.

 

12η Ομάδα

Φορέας: ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Προϊόν: «ΤΥROYO – Raisin Delight»

Περιγραφή: Πρόκειται για βιολειτουργικό επιδόρπιο γιαούρτης, που παράγεται από φυσικώς συμπυκνωμένο φρέσκο αγελαδινό τυρόγαλα, σε συνδυασμό με φρέσκο αγελαδινό γάλα, Ελληνικές Π.Ο.Π. μαύρες σταφίδες Κορίνθου, β-γλυκάνες βρώμης, που μειώνουν τη χοληστερίνη και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες ελιάς, μέσω μιας διεργασίας «μηδενικών αποβλήτων», όπου το τυρόγαλα αξιοποιείται πλήρως και μεταμορφώνεται σε θρεπτική και υγιεινή λιχουδιά.

 

13η Ομάδα

Φορέας: ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Προϊόν: «Αrtothalassies»

Περιγραφή: Πρόκειται για ένα βιολογικό καινοτόμο προϊόν, πλούσιο σε φυτικές ίνες.Ανήκει στην κατηγορία του ‘’άρτου’’. Η καινοτομία του προϊόντος είναι η πλήρης αντικατάσταση του νερού και του μαγειρικού άλατος από θαλασσινό νερό.

 

14η Ομάδα

Φορέας: ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Προϊόν: «ΜarmEλλada»

Περιγραφή: Πρόκειται για μία καινοτόμα βιολογική μαρμελάδα, που παρασκευάζεται από βιολογικά καρότα και βιολογικές κολοκύθες, δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά. Το προϊόν αυτό, που παρασκευάζεται στην Καρδίτσα, είναι με μειωμένες θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει φυσικές γλυκαντικές ύλες. Έχει πορτοκαλί χρώμα, ευχάριστη γεύση, και υφή.

 

Τα προϊόντα, που διακρίθηκαν:

1ο Βραβείο: Χρηματικό έπαθλο αξίας 1.200€ και συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Το προϊόν που κατέκτησε την 1η θέση ήταν το “ΜarmEλλada” και προέκυψε από τη συνεργασία των Ε. Ακρίβου, Π. Ζαφειρίου, Λ. Κετσιλή, Μ. – Ε Μαργέλη & Ε. -  Μ. Φλωροδημήτρη, φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας υπό την καθοδήγηση του Καθ. κ. Θ. Γεωργόπουλου.

 

2ο Βραβείο: Χρηματικό έπαθλο αξίας 800€

Το προϊόν που κατέκτησε τη 2η θέση ήταν το «Greek Salad on the Go», που προέκυψε από τη συνεργασία των Μ. Γιαννόγλου, Β. Ανδρέου, Γ. Δημόπουλου, Ζ. Καρρά & Α. Γκιωνάκη, φοιτητών του ΕΜΠ υπό την καθοδήγηση του Δρ Γ. Κατσαρού.

 

3ο Βραβείο: χρηματικό έπαθλο αξίας 500€

Το προϊόν που κατέκτησε την 3η θέση ήταν το «ΤΥROYO – Raisin Delight», που προέκυψε από τη συνεργασία των Σ. Τουxικιάν, Χ. Μιτσάγκα & Φ. Καρκαντά, φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας υπό την καθοδήγηση του Καθ. κ. Ι. Γιαβάση.

 

Τιμητικό Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης

Το βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης απονεμήθηκε σε δυο ομάδες για την εξαιρετική τους παρουσίαση: στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το "DIOS VALANI" και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής για το "ΤΑRTIQUE".

 

Τιμητικό Βραβείο Καλύτερου Πλάνου Μάρκετινγκ - Εμπορίας

Το Βραβείο «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» δόθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το "Gluten Care Muffin".