Αρχική Σελίδα H ECOTROPHELIA EUROPE 2015

ECOTROPHELIA EUROPE 2015

Από τις 5 εώς τις 6 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, ο ευρωπαϊκός Διαγωνισμός ECOTROPHELIA για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής. Η ελληνική ομάδα από το ΤΕΙ Θεσσαλίας, η οποία είχε κατακτήσει το 1ο βραβείο στον ελληνικό διαγωνισμό με το προϊόν “ΜarmΕλλada”, κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά δεν κατάφερε να ανέβει στο… βάθρο.

Συνολικά, δεκαέξι ομάδες φοιτητών από ισάριθμες χώρες της Ευρώπης παρουσίασαν τις δημιουργίες τους, με γνώμονα τις σύγχρονες τάσεις της διατροφής και της κατανάλωσης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους στην ανάπτυξη ενός προϊόντος όπως τεχνική, συσκευασία, marketing, ρυθμιστικό πλαίσιο, οικονομική και εμπορική διάσταση.

Στην Κριτική Επιτροπή, που αποτελούνταν από εκπροσώπους των διοργανωτών των Εθνικών Διαγωνισμών, συμμετείχε η κα Β. Παπαδημητρίου / Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ. Στις 5 Οκτωβρίου, η Κριτική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού, παρακολούθησε τις παρουσιάσεις των ομάδων και γεύτηκε τα προϊόντα τους στο Universita Cattolica del Sacro Cuore στην Piacenza της Ιταλίας. Η τελετή βράβευσης των νικητών πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση, στις 6 Οκτωβρίου 2015 στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης “EXPO MILAN 2015: Feeding the Planet, Energy for Life”.

  • Το ECOTROPHELIA Europe GOLD κέρδισε η ομάδα από την Ουγγαρία για το προϊόν “VeSage”. Το καινοτόμο αυτό προϊόν είναι ένα αλλαντικό με βάση τα λαχανικά, που έχει υψηλή διατροφική αξία και είναι κατάλληλο για χορτοφάγους αλλά και για όσους υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη και τη γλουτένη.
  • Το ECOTROPHELIA Europe SILVER κέρδισε η ομάδα της Ιταλίας για το “Fresh-App”,  ένα οικολογικό και ταυτόχρονα ιδιαίτερα πρωτοποριακό ποτό, με μειωμένο ποσοστό αλκοόλ, που προέρχεται από παραπροϊόντα της Βιομηχανίας Τροφίμων (φλούδες μήλου και πορτοκαλιού) και είναι φυσικά χρωματισμένο και αρωματισμένο.
  • Το ECOTROPHELIA Europe BRONZE στην ομάδα της Γαλλίας για το προϊόν “Gréneo”, ένα γευστικό και τραγανό μούσλι με βάση τα όσπρια, που έχει πικάντικη αλλά και γλυκιά γεύση και κυκλοφορεί σε δυο εκδοχές: η μια με φακές, νιφάδες ρεβιθιού, κανέλα, ξηρούς καρπούς και ξανθές σταφίδες  και η δεύτερη με μπιζέλια, νιφάδες ρεβιθιού και μαύρη σοκολάτα.
  • Το Βραβείο «Καινοτομίας» δόθηκε στην ομάδα της Κροατίας για το προϊόν “Unita The Edible Thread”, που αποτελεί ένα βρώσιμο νήμα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τυλίγει κανείς finger food, σνακ και σάντουιτς ή ακόμα και ως διακοσμητικό σε διάφορες δημιουργίες. Αποτελείται από κολλαγόνο, νερό, δεξτρόζη, ξανθίνη και γλυκερόλη και μπορεί να είναι άχρωμο ή σε τέσσερα χρώματα: κόκκινο, πράσινο, κίτρινο και μαύρο.