Αρχική Σελίδα H ECOTROPHELIA EUROPE 2013

ECOTROPHELIA EUROPE 2013

Η δεύτερη φάση του Ecotrophelia Europe, του ευρωπαϊκού διαγωνισμού για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων Anuga στην Κολονία της Γερμανίας στις 6 και 7 Οκτωβρίου. Η ελληνική ομάδα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση στον ελληνικό διαγωνισμό, συμμετείχε με το προϊόν “Eviva”, ένα έτοιμο προς μαγείρεμα προϊόν, που συνδυάζει έξυπνα την υψηλή διατροφική αξία της τσιπούρας, με το ιδιαίτερο άρωμα δύο παραδοσιακών ελληνικών αποσταγμάτων, του ούζου και του τσίπουρου.

 

Συνολικά, δεκαοκτώ ομάδες φοιτητών πανεπιστημίων από ισάριθμες χώρες της Ευρώπης παρουσίασαν τις δημιουργίες τους ως νικήτριες των αντίστοιχων διαγωνισμών σε εθνικό επίπεδο. Με έμπνευση που πηγάζει από τις σύγχρονες τάσεις της κατανάλωσης στην Ευρώπη, οι διαγωνιζόμενοι είχαν λάβει υπόψη τους όλες τις παραμέτρους στην ανάπτυξη ενός προϊόντος (τεχνική, συσκευασία, marketing, ρυθμιστικό πλαίσιο, οικονομική και εμπορική διάσταση) με πραγματική αφοσίωση ως προς τα αποτελέσματα.

 

Η κριτική επιτροπή, με επικεφαλής τον Michael Knowles, Πρόεδρο του “Food for Life”, επαίνεσε την ποιότητα των προϊόντων που διαγωνίστηκαν και απένειμε τα εξής βραβεία:

  • Το ECOTROPHELIA Europe ΧΡΥΣΟ απονεμήθηκε στη Γαλλία για τη δημιουργία του “Ici & La”, μίας παγωμένης, φιλικής προς το περιβάλλον σειράς από πίτες με φακές, πλούσιες σε πρωτεΐνες, χωρίς αλλεργιογόνα στην ομάδα από το Πανεπιστήμιο ISARA της Λυών.
  • Το ECOTROPHELIA Europe ΑΡΓΥΡΟ απονεμήθηκε στην Ολλανδία για το “Choco-Quino”, ένα οργανικό και ρόφημα σοκολάτας από quinoa δίκαιου εμπορίου, πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε λιπαρά στην ομάδα του Πανεπιστημίου Wageningen.
  • Το ECOTROPHELIA Europe ΧΑΛΚΙΝΟ απονεμήθηκε στην Ιταλία για το “Socrock”, ένα τραγανό σνακ από δημητριακά, μαύρη σοκολάτα και σκόνη από κουκούτσια σταφυλιών στην ομάδα των φοιτητών από το πανεπιστήμιο “Università Cattolica Del Sacro Cuore”.

 

Το ειδικό βραβείο της Επιτροπής «Coup de Coeur» για το πιο καινοτόμο έργο απονεμήθηκε στο Ιρλανδικό προϊόν “Hai Shen”, που είναι μια υγιεινή και εύκολη στιγμιαία σούπα, που μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, στην ομάδα από το Sigillum Universitatis Islandiae και το University of Iceland (Reykjavik).