Αρχική Σελίδα H ECOTROPHELIA Ελλάδα 2012

ECOTROPHELIA Ελλάδα 2012

Ο ΣΕΒΤ πραγματοποίησε την εκδήλωση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και τη βράβευση των νικητών του 2ου διαγωνισμού ECOTROPHELIA για τη δημιουργία νέων οικολογικών-καινοτόμων προϊόντων διατροφής, τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012.

 

Εθνική Επιτροπή

  • Ε. Καλούση, Πρόεδρο ΣΕΒΤ
  • Α. Τριχοπούλου / ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Υγείας
  • D. Rossi / Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «FOOD FOR LIFE» και Μέλος της Ευρωπαϊκής κριτικής Επιτροπής του “ECOTROPHELIA”
  • Γ. Αντωνιάδη / Πρόεδρο ΣΔΕ
  • Ρ. Γαμβρό / Πρόεδρο Επιστημονικής Επιτροπής ΣΕΒΤ

 

Τεχνική Επιτροπή

  • Ε. Πατέρα
  • Σπ. Γιάνπαπας
  • Κ. Καραβασίλης
  • Α. Καμπάνης

 

Συμμετέχουσες Ομάδες Φοιτητών

 

1η Ομάδα

Πανεπιστήμιο: Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο

Προϊόν: «Νutri Meal on the Go»

Περιγραφή: Το "Νutri Meal on the Go", ανήκει στην κατηγορία των αλμυρών αλειμμάτων και αποτελείται κυρίως από συστατικά υψηλής συγκέντρωσης πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Η τεχνολογική καινοτομία έγκειται στην ανάπτυξη ενός τροφίμου με μέση ενεργότητα νερού, γεγονός που το καθιστά μικροβιολογικά σταθερό ακόμα και σε συνθήκες περιβάλλοντος.

 

2η Ομάδα

Πανεπιστήμιο: Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο

Προϊόν: «Cereal 4»

Περιγραφή: Το «Cereal 4»  αποτελεί μία βάση πολυδημητριακών σε μορφή σκόνης, η οποία περιέχει ένα μίγμα τεσσάρων πηγών δημητριακών (σίκαλη, βρώμη, ρύζι και καλαμπόκι), χαρουπάλευρο, φυσικά αρωματικά συστατικά και το εναλλακτικό γλυκαντικό - stevia. Το  «Cereal 4» διατίθεται σε δύο γεύσεις: πορτοκάλι – μαστίχα και κανέλα -τζίντζερ. Το προϊόν έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εύκολη ανασύσταση σε γάλα και την παρασκευή τόσο ενός ζεστού ή κρύου ευχάριστου και θρεπτικού ροφήματος, όσο και ενός νόστιμου επιδορπίου γάλακτος (πουτίγκα).

 

3η Ομάδα

Πανεπιστήμιο: Πανεπιστήμιο Aιγαίου

Προϊόν: «ΕΝDΕCA»

Περιγραφή: Το «ΕNDECA» είναι ένα καινοτόμο οικολογικό ρόφημα με Ελληνικό οργανικό νερό από σταφύλι και οργανικά εκχυλίσματα βοτάνων με υψηλή αντιοξειδωτική δράση, Ελληνικό οργανικό μέλι, βανίλια ελάτης, ως φυσικό γλυκαντικό και εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε. Πρόκειται για ένα λειτουργικό, έτοιμο προς κατανάλωση ρόφημα με λίγες θερμίδες και χαμηλό περιεχόμενο σακχάρων.
Η καινοτομία του προϊόντος έγκειται στη χρήση οργανικών εκχυλισμάτων βοτάνων και βιομηχανικών παραπροϊόντων ως κύρια συστατικά (νερό από σταφύλια κατά την παραγωγή πετιμεζιού, νερό από την υγρή άλεση ελιών) με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 

 

4η Ομάδα

Πανεπιστήμιο: Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Προϊόν: «Stevie Bar Think Thin»

Περιγραφή: Το «Stevie Bar Think Thin» εντάσσεται στην κατηγορία των  ράβδων δημητριακών. Είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες Α και D, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη καθώς χρησιμοποιούνται γλυκοζίτες στεβιόλης ως γλυκαντική ουσία.  Παράλληλα η μικρή διάρκεια ζωής του διασφαλίζει τη διατήρηση της διατροφικής του αξίας.   Ο οικολογικός χαρακτήρας του προϊόντος εκφράζεται μέσω της χρήσης βιοδιασπώμενου υλικού ως δευτερεύουσα συσκευασία. 

 

5η Ομάδα

Πανεπιστήμιο: Πανεπιστήμιο Αιγαίου 

Προϊόν: «Crispy Delight»

Περιγραφή: Το «Crispy Delight with Mediterranean dip» ανήκει στην κατηγορία των snack ελεύθερων γλουτένης, με υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα. Τα τραγανά κράκερς από αλεύρι οσπρίου σε συνδυασμό με το πολύτιμο λινέλαιο και τη μεσογειακή σάλτσα, που αναδύει το άρωμα των μεσογειακών βοτάνων ενισχύουν τη θρεπτική αξία του προϊόντος.

 

6η Ομάδα

Πανεπιστήμιο: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Προϊόν: «Probiotic Green whole table olives»

Περιγραφή: Το «Probiotic Green whole table olives» είναι ένα λειτουργικό τρόφιμο υψηλής προστιθέμενης αξίας, που συνδυάζει την παραδοσιακή ζύμωση του πράσινου ελαιοκάρπου με τη χρήση καλλιεργειών εκκίνησης οξυγαλακτικών βακτηρίων με προβιοτικό δυναμικό. Ο καινοτόμος χαρακτήρας του τροφίμου βασίζεται στην επιλογή μικροοργανισμών, που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από ελληνικές ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς η συστηματική κατανάλωση των οποίων θεωρείται ότι συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας του εντέρου, στη μείωση των γαστρεντερικών διαταραχών και γενικότερα στην ενίσχυση του ανοσοποιοτικού συστήματος.

 

7η Ομάδα

Πανεπιστήμιο: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Προϊόν: «Reberyberry – a sugarless organic marmalade with stevia»

Περιγραφή: Το «Reberyberry – a sugarless organic marmalade with stevia» ανήκει στην κατηγορία των φρουτοπαρασκευασμάτων και αποτελείται από βιολογικής προέλευσης φράουλα από φρέσκα φρούτα, από Ερυθριτόλη (αλκοόλη) και από Ρεμπαουδιοσίδη Α. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα συμβάλλει στη δημιουργία πλούσιας γεύσης φρέσκου φρούτου στο τελικό προϊόν και μπορεί να καταναλωθεί καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα όπως έλεγχο του βάρους και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. 

 

Τα προϊόντα που βραβεύθηκαν:

 

1ο Βραβείο: Χρηματικό έπαθλο αξίας 1.200€ και συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Το προϊόν που κατέκτησε την 1η θέση ήταν το “Cereal 4” και προέκυψε από τη συνεργασία των Β. Πολυχνιάτου, Χ. Χρανιώτη, Σ. Χανιώτη & Π. Σφακιανάκη, φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την καθοδήγηση της Καθ. κα Κ. Τζιά.  

 

2ο Βραβείο: Χρηματικό έπαθλο αξίας 800€

Το 2ο βραβείο κατέκτησαν 2 προϊόντα: Το πρώτο ήταν το  “Probiotic Green whole table olives”, που προέκυψε από τη συνεργασία των Α. Γρουντά, Κ. Τσελεπατιώτη & Ν. Πολυμενέα φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την καθοδήγηση του Καθ. κ. Γ-Ι. Νυχά.  Το δεύτερο ήταν το “Reberyberry-a sugarless organic marmalade with stevia”, που προέκυψε από τη συνεργασία των Α. Τούλη, Α. Σαριδάκη & Μ. Γιαννόγλου, φοιτητών του  Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την καθοδήγηση του Δρ Γ. Κατσαρού.

 

3ο Βραβείο: Χρηματικό έπαθλο αξίας 500€

Το 3ο βραβείο κατέκτησαν 2 προϊόντα: Το πρώτο ήταν το  “ΕNDECA”, που προέκυψε από τη συνεργασία των Δ. Σακκά, Θ. Τσιπολίτη & Ε. Τζαγκαράκη, φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την καθοδήγηση του Δρ Δ. Μακρή. Το δεύτερο ήταν το “Crispy Delight with Mediterranean dip”, που προέκυψε από τη συνεργασία των Μ. Τσαγκρασούλη, Θ. Ντάμαρη, Α. Σαλιβέρου, Β. Προσίλη & Ε. Ψαρά, φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την καθοδήγηση του Δρ Κ. Αναστασίου.