Αρχική Σελίδα H Τα αποτελέσματα του VITASTEV

Τα αποτελέσματα του VITASTEV

Τα αποτελέσματα του VITASTEV

Ο ΣΕΒΤ συμμετέχει στο έργο VITASTEV «Design and Development of Low GI Foods based on sweetening compounds isolated from Stevia rebaudiana cultivated in China and enriched with vitamins A and D», που χρηματοδοτείται από τη ΓΓΕΤ υπό το πρόγραμμα «Συνεργασία Ελλάδας – Κίνας», έχει τριετή διάρκεια και συντονίζεται από την ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ. Το έργο στοχεύει στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη τροφίμων βασισμένων σε γλυκαντικές ενώσεις απομονωμένες από το φυτό Stevia rebaudiana καλλιεργημένο στη Κίνα και εμπλουτισμένα με βιταμίνες Α και D.

Το έργο τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ τα αποτελέσματά του έχουν ήδη ολοκηρωθεί και είναι τα εξής:

 • Σχεδιασμός και ανάπτυξη, από τη ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ, ενός νέου βιο-ενεργού προϊόντος (μπάρα δημητριακών) χωρίς ζάχαρη (αντικαταστάθηκε με γλυκαντικές ουσίες από το φυτό Stevia Rebaudiana - γλυκοζίτες στεβιόλης), με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) και εμπλουτισμένο με Βιταμίνες A & D.
 • Πραγματοποιήθηκε έρευνα αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο καταναλωτικό κοινό της Κίνας, όπου οι καταναλωτές και των 2 χωρών δήλωσαν θετική πρόθεση ως προς την αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος.
 • Στην Ελλάδα εκτός από τις κλασικές οργανοληπτικές έρευνες στο καταναλωτικό κοινό, εκπονήθηκε και οργανοληπτική ανάλυση του προϊόντος με σύγχρονες τεχνικές νευροφυσιολογίας. Η καινοτομία της ανάλυσης έγκειται στην αξιοποίηση στοιχείων της εγκεφαλικής λειτουργίας των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της γευστικής δοκιμής του προϊόντος, με στόχο τη διαπίστωση του βαθμού αποδοχής του. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής έθεσε τις βάσεις για την εφαρμογή ανάλογων εργαλείων-τεχνικών αξιολόγησης ποιότητας των τροφίμων.
 • Πραγματοποιήθηκαν κλινικές μελέτες, σε ενήλικες και παιδιά:
  • Ενήλικες: Η κατανάλωση του προϊόντος οδήγησε:
   • σε σημαντική βελτίωση της έκκρισης ινσουλίνης σε σχέση με την κατανάλωση άλλου παρόμοιου εμπορικά διαθέσιμου προϊόντος χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης,
   • σε διατήρηση καλύτερου μεταβολικού και ορμονικού τους προφίλ, και
   • σε καλύτερη διατήρηση της μιτοχονδριακής λειτουργίας.
  • Υπέρβαρα-παχύσαρκα παιδιά: Η ένταξη του προϊόντος στο καθημερινό διαιτολόγιο τα βοήθησε να βελτιώσουν:
   • τις παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου (βάρος σώματος, BMI, συστολική αρτηριακή πίεση, περιφέρεια μέσης),
   • τους εργαστηριακούς δείκτες  (ινσουλίνη νηστείας, γλυκόζη νηστείας), και
   • το βαθμό συμμόρφωσής τους όσον αφορά στην αντικατάσταση παρόμοιων σνακ από το συγκεκριμένο προϊόν.

Η σημαντική παρακαταθήκη του έργου είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, μπορούν να αξιοποιηθούν για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη και άλλων προϊόντων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Το έργο αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και αποτέλεσε επιτυχία μιας και έως τώρα υπήρχε έλλειψη στην αγορά των σνακ, προϊόντων, που έχουν ως βάση τους γλυκοζίτες στεβιόλης και που είναι ταυτόχρονα εμπλουτισμένα με βιταμίνες Α και D. Κατά συνέπεια, αυτό το καινοτόμο βιο-ενεργό σνακ θα βοηθήσει τη συμμόρφωση των υπέρβαρων / παχύσαρκων, προ-διαβητικών και διαβητικών καταναλωτών, που υποβάλλονται σε προγράμματα διατροφής και θα προσφέρει υγιεινές διατροφικές επιλογές στο σύνολο του πληθυσμού. Για να δείτε το φυλλάδιο με τα αποτελέσματα του έργου πατήστε εδώ.