PestNu
Το PestNu είναι ένα ευρωπαϊκό έργο του Horizon 2020, European Green Deal (LC-GD-6-1-2020) που στοχεύει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γεωργία και αγροδιατροφή με συστημικές λύσεις εφαρμόζοντας πρακτικές κυκλικής οικονομίας στο σύνολο της αγροδιατροφικής αλυσίδας, χρησιμοποιώντας Τεχνολογίες έξυπνης γεωργίας σε συνδυασμό με βιολογικές πρακτικές.
Στόχοι του έργου είναι:
- η μείωση της χρήσης επικίνδυνων φυτοφαρμάκων,
- η μείωση της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων,
- η μείωση της απώλειας θρεπτικών συστατικών από το έδαφος,
- η μηδενική ρύπανση των υδάτων, του εδάφους και του αέρα από τη κακή χρήση των λιπασμάτων, και
- η προώθηση της χρήσης βιολιπασμάτων και βιοφυτοφαρμάκων
Η κοινοπραξία του PestNU στοχεύει, εντός 36 μηνών, να αναπτύξει περαιτέρω, να εφαρμόσει δοκιμές στο πεδίο και να επιδείξει σε πραγματικές συνθήκες, νέες τεχνολογίες αιχμής (π.χ. ρομπότ, αισθητήρες, συστήματα αποστολής παρατήρησης της Γης κ.λπ.) σε συνδυασμό με βιολογικές πρακτικές (π.χ. σύστημα αυτοματοποιημένης ανακύκλωσης γεωργικών αποβλήτων, βιολιπασμάτα, βιοπαρασιτοκτόνα κ.λπ.) σε νέα κυκλικά συστήματα παραγωγής τροφίμων, όπως αυτά της υδροπονίας και της ενυδρειοπονίας ως κλειστά/ημίκλειστα υδροπονικά θερμοκήπια και σε καλλιέργειες λαχανικών ανοιχτού αγρού, υπό διαφορετικές συνθήκες, εδάφη και καλλιέργειες (τομάτα, αγγούρι, πιπεριά, μαρούλι).
Το έργο συντονίζεται από το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) και συμμετέχουν 20 εταίροι από 8 χώρες. Από την Ελλάδα, εκτός από το ΕΚΕΤΑ, συμμετέχουν ο ΣΕΒΤ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Μασούτης Α.Ε. και η IKnowHow Α.Ε.
Η διάρκεια του έργου είναι 3 έτη (1/10/2021 – 30/9/2024).
Ο ΣΕΒΤ, στο έργο:
- θα συντονίσει τις δράσεις μέσω των οποίων θα διερευνηθούν και θα καταγραφούν οι απαιτήσεις σχετικά με τις καινοτομίες που χρειάζονται κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας και θα κάνει συγκριτική αξιολόγηση των βέλτιστων πρακτικών και ανάλυση των κενών που υπάρχουν,
- θα συντονίσει τις δράσεις που αφορούν στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την καλύτερη αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης,
- θα συμμετέχει στις δράσεις διάχυσης και επικοινωνίας του έργου.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου και τα social media: