TRIMAX
Το έργο TRIMAX (Ανάπτυξη θερμικής μηχανής βασισμένης στον τριγωνικό κύκλο (tfc) για μεγιστοποίηση της απόδοσης μετατροπής θερμότητας σε ηλεκτρισμό από χαμηλής θερμοκρασίας απορριπτόμενη θερμότητα), που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης Ερευνώ-Καινοτομώ-Δημιουργώ έχει ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη, κατασκευή και πειραματική αξιολόγηση σε πραγματικό περιβάλλον, μιας θερμικής μηχανής που βασίζεται στο Τριγωνικό Κύκλο (Trilateral Flash Cycle, TFC), παραγωγικής ικανότητας 10-15 kW περίπου και χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας (έως 130 oC), με στρατηγικό στόχο τη βελτίωση της απόδοσης μετατροπής θερμότητας σε ισχύ σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες. Η εμπορική εφαρμογή αφορά στην αγορά της ανάκτησης θερμότητας χαμηλής θερμοκρασίας στο βιομηχανικό τομέα η οποία εκτιμάται σε 300 TWh/year στην ΕΕ με το ένα τρίτο να αφορά χαμηλή θερμοκρασία.
Ο στρατηγικός στόχος του έργου είναι να αποδειχθεί ότι είναι εφικτή στην πράξη, η βελτίωση της θερμικής απόδοσης κατά τη μετατροπή θερμότητας σε ηλεκτρισμό έως 20% σε σχέση με την τεχνολογία ORC, για χαμηλές θερμοκρασίες θερμικής πηγής (έως 130 oC), εκμεταλλευόμενοι τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα του TFC. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, υπάρχουν αρκετές τεχνολογικές προκλήσεις-αντικείμενα Έρευνας & Ανάπτυξης και δράσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του έργου, τα οποία συνοψίζονται παρακάτω:
- Ανάλυση και λεπτομερής μελέτη του TFC (ΕΚΕΤΑ).
- Αναγνώριση της επίδρασης της μεταβλητότητας του φορτίου της θερμικής πηγής στη λειτουργία του TFC (ΓΠΑ).
- Ανάπτυξη μεθοδολογίας και εργαλείων για τη μοντελοποίηση και βελτιστοποίηση της διεργασίας (ΕΚΕΤΑ).
- Προμήθεια-προσαρμογή εκτονωτικής μηχανής περίπου 10-15 kW (ΨΥΚΤΟ).
- Συναρμολόγηση της μηχανής TFC και διεξαγωγή εργαστηριακών πειραμάτων (ΓΠΑ).
- Δοκιμές σε πραγματικό περιβάλλον (ΗΛΕΚΤΩΡ).
- Οικονομοτεχνική αξιολόγηση (ΗΛΕΚΤΩΡ).
- Διάχυση και εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων-οδικός χάρτης ανάπτυξης της τεχνολογίας (ΣΕΒΤ).
Για την επιτυχή υλοποίηση των αντικειμένων του έργου, θα συνεργαστούν 5 φορείς (2 ερευνητικοί οργανισμοί, 2 εταιρείες και 1 Σύνδεσμος) με συμπληρωματικές δραστηριότητες:
- Το ΕΚΕΤΑ, ερευνητικός φορέας με αναγνωρισμένη εμπειρία στη μελέτη-ανάλυση θερμικών διεργασιών.
- Το ΓΠΑ, ερευνητικός φορέας με μεγάλη εμπειρία και διεθνή αναγνώριση στον σχεδιασμό και πειραματική αξιολόγηση της τεχνολογίας ORC.
- Η ΨΥΚΤΟ, κατασκευαστική εταιρία συστημάτων κλιματισμού και πιλοτικών μηχανών ORC.
- H ΗΛΕΚΤΩΡ, με ηγετικό ρόλο στη διαχείριση των αποβλήτων, της ενέργειας και του περιβάλλοντος.
- O ΣΕΒΤ θα επικοινωνήσει ευρέως τα αποτελέσματα στη βιομηχανία μεγιστοποιώντας τον αντίκτυπο στην αγορά, την οικονομία και το περιβάλλον.
Η διάχυση, η επικοινωνία και η εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων αποτελεί σημαντική προτεραιότητα των φορέων και θα γίνει τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών και ερευνητικών προοπτικών της τεχνολογίας.
Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου στο ΓΠΑ. Το έργο ξεκίνησε στις 28/7/2020 και θα έχει διάρκεια 3 έτη.