SINERGIA
Το έργο SINERGIA χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα MED και έχει διάρκεια από την 1η Ιουνίου 2013 εώς 30η Ιουνίου 2015. Συντονιστής του έργου είναι η Ιταλική Εθνική Υπηρεσία Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξη (ΕΝΕΑ) και έχει ως κύριο στόχο να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων (ΜΜΕ) να προσεγγίσουν τα κέντρα καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα και να προωθήσει τη μεταφορά τεχνολογίας προς αυτές, ώστε να οδηγηθούν προς καινοτόμες λύσεις, που βελτιστοποιούν το κόστος σε σχέση με τα ενεργειακά οφέλη, που επιτυγχάνονται σε κάθε τμήμα της παραγωγικής τους αλυσίδας.
Επιμέρους Στόχοι
Ο γενικός στόχος του έργου SINERGIA είναι να προωθήσει τη μεταφορά τεχνολογίας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων, προκειμένου να:
- Εντοπιστούν καινοτόμες διαδικασίες για την εφαρμογή μοτίβων ενεργειακής απόδοσης στην παραγωγική διαδικασία.
- Διασφαλιστεί ευρεία διάδοση των τεχνολογικών λύσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση εκπομπών CO2 στους διάφορους κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων και των αντίστοιχων παραγωγικών συστημάτων στις εμπλεκόμενες περιοχές MED.
- Ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Βιομηχανίας Τροφίμων στην Ευρω-Μεσογειακή και την παγκόσμια αγορά, ευθυγραμμίζοντας τη συνολική οικονομική στρατηγική της Μεσογείου στον Κλάδο των Τροφίμων με την αειφόρο χρήση των πόρων, σύμφωνα με τη Στρατηγική Ανάπτυξης της Ευρώπης προς το 2020.
Το έργο SINERGIA θα προσδιορίσει και θα ομαδοποιήσει στρατηγικούς (πιλοτικούς) παραγωγικούς κλάδους της Βιομηχανίας Τροφίμων ακολουθώντας 2 βασικές παραμέτρους:
- έκφραση των διαφόρων περιοχών (περιφέρειες, επαρχίες, παραγωγικά συστήματα, κλπ.) ή / και των παραγωγικών τομέων, που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του έργου και του προγράμματος MED,
- υποκλάδους που παρουσιάζουν τάση και υψηλό δείκτη διαπερατότητας στην τεχνολογική καινοτομία, καθιστώντας δυνατή την επιτυχή εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, που επιτρέπουν υψηλά περιθώρια βελτίωσης.
Οι δράσεις του SINERGIA, που υλοποιούνται σε 7 συγκεκριμένες πιλοτικές περιοχές MED και σε 3-4 συγκεκριμένους κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων (στην Ελλάδα: Βιομηχανίες Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Αρτοβιομηχανία και Βιομηχανία Οίνου / Ζύθου), έχουν τους ακόλουθους επιμέρους στόχους:
- Κεφαλαιοποίηση των σχετικών έργων MED και Τεχνολογικής Έρευνας-Επίδειξης, που αφορούν στην καινοτομία στον Κλάδο των Τροφίμων (υπάρχουσα κατάσταση) και εστίαση στους κρίσιμους παράγοντες, που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση στη Βιομηχανία Τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων των φραγμών διείσδυσης στην αγορά σε μερικούς από τους σημαντικότερους και βασικούς παραγωγικούς κλάδους της Μεσογειακής βιομηχανίας ειδών διατροφής).
- Αναγνώριση των καινοτόμων λύσεων (Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων για την προσομοίωση μεγάλων επεμβάσεων ενεργειακής απόδοσης και Ανάλυσης Κόστους Κύκλου Ζωής), που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να επιτύχουν υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης και τις υποστηρίζουν ώστε να αναλάβουν σωστές επενδυτικές επιλογές.
- Ανάπτυξη δράσεων μεταφοράς τεχνολογίας σε διακρατικό επίπεδο, με σκοπό την τόνωση επενδυτικών πολιτικών με βάση τις χαμηλότερες εισροές ενέργειας, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις φάσεις μετατροπής και μεταποίησης του προϊόντος και της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
- Πολλαπλασιασμός σε τοπικό επίπεδο και σε επίπεδο παραγωγής, του συνεταιριστικού μοντέλου ενεργειακής απόδοσης του έργου SINERGIA σε ένα ευρύτερο φάσμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλων ενδιαφερομένων, μέσω της ενδυνάμωσης των υφιστάμενων γραφείων οικολογικής καινοτομίας σε κάθε περιοχή του έργου, καθώς και μέσω της προώθησης Συμφωνιών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την τόνωση της στροφής προς παραγωγικά μοντέλα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, στη χρήση των ΑΠΕ και των συνεργιών που εκμεταλλεύονται καλύτερα τους ενδογενείς πόρους των εν λόγω περιοχών.