Αρχική Σελίδα H ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΒΤ 2016

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΒΤ 2016

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΒΤ 2016

Με μεγάλη επιτυχία και αυξημένη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου 2016, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Τακτική Γενική Συνέλευση, χωρίστηκε σε δύο μέρη, την Κλειστή και Ανοιχτή Συνεδρίαση.

 

Κλειστή Συνεδρίαση

Στο πρώτο μέρος, όπου ήταν παρόντα μόνο τα Μέλη του Συνδέσμου, η Συνεδρίαση ξεκίνησε με το Προεδρείο στο πάνελ να απαρτίζεται από τον Πρόεδρο του ΣΕΒΤ, κ. Ε. Καλούση, τους δύο Αντιπροέδρους, κ.κ. Λ. Κόμη και Ι. Γίωτη και τον Ταμία, κ. Γ. Πίττα.


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Ε. Καλούσης άνοιξε τις εργασίες της Κλειστής Συνεδρίασης, μιλώντας στα Μέλη για τα επιτεύγματα του Συνδέσμου το 2015 αλλά και τα έντονα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζει η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών. Επίσης παρουσίασε τους βασικούς στόχους, που θα επιδιώξει να πετύχει ο Σύνδεσμος το 2016 προκειμένου να σταθεροποιηθεί το πολιτικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον και να παραχθεί έργο στη βάση μακροπρόθεσμων εθνικών στρατηγικών με πυρήνες την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη διευκόλυνση εθνικών και ξένων επενδύσεων.

H Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ, κα Β. Παπαδημητρίου, παρουσίασε τον Απολογισμό Πεπραγμένων για το 2015, κάνοντας μία σύντομη επισκόπηση των κυριοτέρων δράσεων, θέσεων, προτάσεων και εκδηλώσεων του ΣΕΒΤ την χρονιά, που πέρασε. Στην παρουσίασή της η Γενική Διευθύντρια ανέφερε ότι εξέχουσα θέση για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας κατέχουν οι θέσεις του ΣΕΒΤ στο υπόμνημα «Ο Δρόμος για την Ανάπτυξη 2015 – 2018» και η πρότασή του για την άσκηση μιας ρεαλιστικής και αποτελεσματικής Βιομηχανικής Πολιτικής στον κλάδο, ενώ σημαντικοί σταθμοί ήταν:

  • η συνεργασία με τη ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και με το ENTERPRISEGREECE με στόχο την αναβάθμιση της παρουσίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων & Ποτών στη διεθνή αγορά,
  • η ενίσχυση του ρόλου και της παρουσίας της Βιομηχανίας Τροφίμων & Ποτών στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και η διεύρυνση της συνεργασίας της με την έρευνα για την καλύτερη διαμόρφωση της πολιτικής για την Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία στο πλαίσιο της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «Foof for Life»,
  • η διοργάνωση για 5η συνεχή χρονιά του Εθνικού Διαγωνισμού καινοτόμων προϊόντων ECOTROPHELIA, στον οποίο δώθηκαν για πρώτη φορά, δυο τιμητικά βραβεία, που αφορούσαν στην Καλύτερη Παρουσίαση και στο Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας καθώς και  η πετυχημένη διοργάνωση του 2ου BROKERAGE EVENT,
  • η ενίσχυση της ενεργούς παρουσίας του Συνδέσμου στο ευρωπαικό γίγνεσθαι  με την εκλογή του Προέδρου, κ. Ε. Καλούση στο νέο Δ.Σ. της FDE, την εκλογή του Δρ Δ. Λαδικού στο Leadership Team της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας και την ανάληψη σημαντικών αρμοδιοτήτων σε ευρωπαϊκά δίκτυα συνεργασίας (FDE, SPES GEIE, ECOTROPHELIA EEIG, NTP Network) και
  • η συμμετοχή του ΣΕΒΤ σε συντονισμένες δράσεις για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και σε ευρωπαϊκά έργα, για την προστασία του περιβάλλοντος.
     

Ο Ταμίας του Δ.Σ.,  κ. Γ. Πίττας, παρουσίασε τον Οικονομικό Απολογισμό Εσόδων και Δαπανών για τη χρήση 2015 και τον Προϋπολογισμό του 2016.  

 

 

 

 

 

Ανοιχτή Συνεδρίαση

 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Ανοιχτή Συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών με αυξημένη συμμετοχή  από στελέχη των Μελών καθώς επίσης και εκπροσώπους ακαδημαϊκών, ερευνητικών και παραγωγικών φορέων. Στο πάνελ, με θέμα «Βιομηχανία Τροφίμων: Οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες & οι προοπτικές», συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ευάγγελος Καλούσης καθώς και οι κ.κ Γ. Προβόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Bulgarian PostBank Eurobank Ergasias, Θ. Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ & Αντιπρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ, Δ. Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος MRB, και Κ. Μαχαίρας, Executive Vice-President, Delhaize Group.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ευάγγελος Καλούσης εστίασε για μια ακόμη φορά στην ανάπτυξη επισημαίνοντας: «Για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη χρειάζονται σταθερό (προβλέψιμο) οικονομικό, φορολογικό & διοικητικό περιβάλλον, σοβαρές αποφάσεις που θα ιεραρχούν τις κλαδικές προτεραιότητες, και απαιτούμενες επενδύσεις που μπορούν να στηρίξουν το δρόμο προς την ανάπτυξη. Επιπλέον, απαιτούνται ξεκάθαρες κατευθύνσεις, ώστε οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, καθώς και ο κρατικός μηχανισμός, να γνωρίζουν τους συγκεκριμένους στόχους». Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις αποτελεσματικές πολιτικές που απαιτούνται για να στηρίξουν τους κλάδους  - γεωργία, βιομηχανία, τουρισμό - που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέο πλούτο και εισόδημα και να αυξήσουν την απασχόληση ενώ, υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι ο κλάδος να είναι ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές και να προβάλει την εξωστρεφή και παραγωγική εικόνα της χώρας μας.  Επιπλέον, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι κρίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης σοβαρής βιομηχανικής πολιτικής, για τον κλάδο των τροφίμων, με την λήψη ουσιαστικών μέτρων ώστε η Ελλάδα να βρει τον δρόμο προς την ανάπτυξη και τη διέξοδο από την σημερινή ύφεση.  Καταλήγοντας, ο κ. Καλούσης τόνισε: «Εμείς στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης. Με το σθένος, τη διάθεση για εντατική δουλειά και το πάθος για δημιουργία που μας διακατέχουν, ατενίζουμε το μέλλον του κλάδου μας και της οικονομίας μας με αισιοδοξία».

Στην ίδια γραμμή πλεύσης και ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη αναπτυξιακής πολιτικής, επισημαίνωντας: «Μπαίνουμε σε λίγο στον 7ο χρόνο της κρίσης και θα έλεγε κανείς ότι η κρίση δεν έχει ακόμα τιθασευτεί....».  Και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι: «Για να γίνει ανάπτυξη χρειάζονται προϋποθέσεις μακροοικονομικής σταθερότητας, χρειάζονται σύγχρονοι θεσμοί και αλλαγές σε τομείς όπως το ασφαλιστικό και της υγείας».

 

Από την πλευρά του ο Καθηγητής κ. Βερέμης έκανε μια ιστορική αναδρομή από τη σύσταση του ελληνικού κράτους με έμφαση στους τομείς της οικονομίας και της εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι ανέκαθεν υπήρχαν ελλείματα και δάνεια, ενώ, υπογράμμισε με νόημα πως ένα από τα προβλήματα του σοσιαλισμού είναι η ιδεοληψία με τη μοιρασιά των αγαθών. 

 

 

 

Για τη διαδικασία μελέτης του «πελάτη» μίλησε ο κ. Μαύρος ενώ, αναφερόμενος στα «insights» που επηρεάζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο πελάτης, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα – μεταξύ άλλων –  στη δίκαιη πρόσβαση στη δημιουργία, τις προσδοκίες για επενδύσεις από το εξωτερικό αλλά και τη μετατόπιση από την «πελατοκεντρικότητα» στην «ανθρωποκεντρικότητα».

 

Τέλος, ο κ. Μαχαίρας υπογράμμισε ότι οι αλλαγές στην τεχνολογία φέρνουν το λιανεμπόριο σε ηγετική θέση, όσον αφορά τις εξελίξεις στις καινοτομίες των προϊόντων και των υπηρεσιών, καθώς βοηθούν στην καλύτερη προσέγγιση του καταναλωτή. Επίσης κατέθεσε την εκτίμηση ότι το 2020 στην Ελληνική Αγορά το 95% του τζίρου των Σούπερ Μάρκετ, θα πραγματοποιείται από πέντε μεγάλες αλυσίδες. Τρεις από τις υπάρχουσες και δύο καινούργιες.