
BROKERAGE EVENT 2015
Έρευνα & Καινοτομία: Το κλειδί για την ανάπτυξη
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2015, το Brokerage event με θέμα «Έρευνα & Καινοτομία: Το κλειδί για την ανάπτυξη», που διοργάνωσε για δεύτερη φορά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Ο ΣΕΒΤ παραμένοντας πιστός στη δέσμευσή του για την προώθηση της καινοτομίας ως σημαντικού πυλώνα της ανάπτυξης μέσα από την εκδήλωση αυτή κατάφερε να φέρει στο ίδιο τραπέζι ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας με εκπροσώπους της Βιομηχανίας Τροφίμων προκειμένου να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να διερευνήσουν τη δυνατότητα της μεταξύ τους συνεργασίας.
Με τη συγκεκριμένη δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Τεχνολογικής Πλατφόρμας “Food for Life” και του Ευρωπαϊκού Έργου SINERGIA, ο ΣΕΒΤ αποδεικνύει έμπρακτα την πεποίθησή του, ότι η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, αποτελούν βασικά εφόδια για να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών.
Στο πλαίσιο διεξαγωγής του 2ου brokerage event ο κ. Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων δήλωσε σχετικά: «Με τη σημερινή μας εκδήλωση καταφέρνουμε να αποδείξουμε ότι η επιτυχία και η διαρκής ανάπτυξη των επιχειρήσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλλιέργεια μιας κουλτούρας, που στηρίζει την καινοτομία και μιας νοοτροπίας δεκτικής απέναντι στη διαρκή βελτίωση και την αλλαγή» και συνέχισε τονίζοντας: «Όραμα του ΣΕΒΤ είναι μια Ελλάδα ανάπτυξης, ευκαιριών, εκπαίδευσης και καινοτομίας με ανταγωνιστική και ανοιχτή οικονομία. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης της τεχνολογίας και η χώρα θα κρατήσει τους άξιους και μορφωμένους ανθρώπους της».
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Θ. Μαλούτας, στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι κατεξοχήν πεδίο όπου νέες πρακτικές, οι οποίες συνδέονται με την έρευνα και την καινοτομία, μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση και αναπτυξιακή διέξοδο για τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας».
Από τον Ακαδημαϊκό χώρο, χαιρετισμό απήυθυνε ο Πρύτανης του ΕΜΠ, κ. Ι. Γκόλιας, ο οποίος, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Σήμερα, που η χώρα αναζητάει μια βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά, η σύνδεση του Πανεπιστημίου με τον παραγωγικό ιστό της χώρας αποκτά μεγαλύτερη σημασία και αυτό γιατί μπορεί να διαμορφώσει τους όρους για μια παραγωγική ανασυγκρότηση, που θα βασίζεται στην υψηλή προστιθέμενη αξία της εγχώριας παραγωγής και στο καταρτισμένο και υψηλών δυνατοτήτων ανθρώπινο δυναμικό. Η σημερινή εκδήλωση κινείται σαφώς προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της σχέσης Βιομηχανίας Τροφίμων με τα ΑΕΙ, έτσι ώστε η έρευνα και η καινοτομία, που αναπτύσσεται σε αυτά να γίνει πράγματι το κλειδί για την ανάπτυξη της παραγωγικής αλυσίδας της χώρας».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρύτανης του ΓΠΑ, κ. Γ. Παπαδούλης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων «Στην παρούσα, δύσκολη για την χώρα, συγκυρία το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καλείται να παίξει ξανά τον ιστορικό του ρόλο. Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι κομβικός: επηρεάζει και επηρεάζεται από μια σειρά πολιτικές, αναπτυξιακές, οικονομικές και κοινωνικές αποφάσεις που αφορούν στην παιδεία, την αγροτική ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία, την κοινωνική συνοχή ακόμη και την εξωτερική πολιτική»
Εκ μέρους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθ. Σ. Γκρίτζαλη, απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Δ. Σκάλκος, οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε «Η συνεργασία με τις επιχειρήσεις τροφίμων απετέλεσε, από την αρχή, βασικό άξονα ανάπτυξης του Τμήματος και σε αυτή μας την προσπάθεια η συνεργασία με τον ΣΕΒΤ, ως θεσμικό φορέα εκπροσώπησης τους, υπήρξε καταλυτική και εποικοδομητική».
Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι παρουσιάσεις της ενότητας με θέμα: «Έρευνα & Καινοτομία: Τρέχουσα Κατάσταση & Μελλοντικές Προοπτικές» με συντονίστρια τη Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ, κα Β. Παπαδημητρίου.
- Brokerage 2015: Αναγκαιότητα & Στόχοι, Δρ Δ. Λαδικός, Πρόεδρος της Ελληνικής ΤΠ «Food for Life»
- ILSI Europe: Science -Based Solutions for a Sustainable and Healthier World, κ. Μ. Knowles, Member of the Board of Trustees / ILSI
- Το σύστημα Έρευνας και Καινοτομίας στην Ελλάδα, κ. Π. Χατζηνικολάου, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υποστήριξης Δράσεων Ε&Κ της ΓΓΕΤ
- Η έρευνα 2010 - 2012 για την καινοτομία στις επιχειρήσεις Τροφίμων και Ποτών, κα Ε. Σαχίνη, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
Στην επόμενη ενότητα με θέμα: «Προώθηση Ελληνικών θέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Εμπειρίες & Προτάσεις», με συντονίστρια την κα Ι. Πετροχείλου από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, συμμετείχαν οι παρακάτω ομιλητές:
- Δρ Ε. Σακελαρίου, Σύμβουλος για θέματα Έρευνας & Διαστήματος – ΜΕΑ "Από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο στον Ορίζοντα 2020: Η Ευρωπαϊκή πολιτική για την Έρευνα και οι θέσεις της Ελλάδας"
- Δρ Α. Σπηλιώτη, Εθνικός Εκπρόσωπος ΟΡΙΖΟΝΤΑ 2020 "Προώθηση Ελληνικών θέσεων για τη διαμόρφωση του ΟΡΙΖΟΝΤΑ 2020"
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι πυλώνες πάνω στους οποίους αναπτύχθηκαν οι ελληνικές ερευνητικές προτεραιότητες, και συγκεκριμένα:
- "Διατροφή & Υγεία", Γ. Μανιός / Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
- "Ασφάλεια Τροφίμων", Γ. - Ι. Νυχάς / ΓΠΑ
- "Επεξεργασία Τροφίμων", Στ. Γιαννιώτης, / ΓΠΑ & Μ. Κροκίδα / ΕΜΠ
- "Διαχείριση Τροφικής Αλυσίδας" Δ. Σκάλκος / Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Στη συνέχεια ακολούθησε Στρογγυλό Τραπέζι, με θέμα συζήτησης: «Εμπειρίες & Προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος καινοτομίας». Συντονιστής της ενότητας αυτής, ήταν ο Πρόεδρος της Ε.Ε. ΣΕΒΤ, κ. Ρ. Γαμβρός. Στη συζήτηση συμμετείχαν η κα Κ. Καλλιμάνη / ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ Γ. Α.Ε & οι κ.κ. Μ. Τσαούτος / ΕΨΑ Α.Ε., Ν. Βαλέτ / CHIPITA A.E., Γ. Καλογήρου / ΜοΚΕ ΕΜΠ, Σ. Ροζάκης / ΜοΚΕ ΓΠΑ.
Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης,περιελάμβανε τις «Δράσεις Δικτύωσης», στη διάρκεια των οποίων έλαβαν χώρα οι συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Βιομηχανίας Τροφίμων και των ερευνητικών ομάδων.