Αρχική ΣελίδαH ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ FORUM

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ FORUM

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ FORUM

Στις 5 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο HILTON στην Αθήνα, το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Forum, με την παρουσία των δύο Πρωθυπουργών, κ.κ. Α. Σαμαρά & Α. Νταβούτογλου. Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία αναγκαίο πυλώνα των διακρατικών σχέσεων και υπογράμμισε την ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με αιχμή την αύξηση του εμπορικού όγκου αλλά και των τουριστικών ροών.

«Η σημαντική ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων που έχουμε με την Τουρκία αποτυπώνεται στην τεράστια αύξηση του όγκου του εμπορίου», τόνισε ο κ. Σαμαράς χαιρετίζοντας το ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ και εστίασε στην αυξανόμενη δυναμική των εμπορικών ροών μεταξύ των δύο χωρών. Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι «όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, τόσο θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων». Υπενθύμισε μάλιστα ότι στα δύο προηγούμενα Ανώτατα Συμβούλια υπογράφηκαν 25 συμφωνίες και σημείωσε ότι στόχος του είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία, αλλά και τα ψυχολογικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες.

Στην εκδήλωση, επίσης είχαν κληθεί να μιλήσουν, εκπρόσωποι των τεσσάρων κλάδων της οικονομίας: Εφοπλισμός, Τουρισμός, Τράπεζες και Βιομηχανία Τροφίμων. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ε. Καλούσης, μίλησε για την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών ως έναν από τους πιο δυναμικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς κλάδους και παίζει κύριο ρόλο στην οικονομία της χώρας μας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες στον τομέα Τροφίμων & Ποτών παρουσιάζουν ανάπτυξη, οι εξαγωγές μας προς την Τουρκία είναι δυστυχώς πάρα πολύ περιορισμένες. Αυτό οφείλεται στο ότι στην συμφωνία τελωνειακής ένωσης των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, που τέθηκε σε ισχύ το 1995, προβλεπόταν μία εξαίρεση προσωρινού χαρακτήρα τότε, για την προστασία της εγχώριας τουρκικής παραγωγής στον τομέα Τροφίμων & Ποτών. Αυτό συνεχίζει να ισχύει ακόμη και σήμερα και έτσι οι δασμοί που επιβάλλονται για τις εξαγωγές των προϊόντων του κλάδου μας προς την Τουρκία είναι εξαιρετικά υψηλοί, αν όχι απαγορευτικοί. Όντας πλέον σε μία νέα οικονομική πραγματικότητα, θεωρούμε ότι αν εξαλειφθούν τα υφιστάμενα εμπόδια, υπάρχει μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης και συνεργασίας των τουρκικών και ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων & ποτών, προς όφελος και των δύο πλευρών. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία και για τις δύο χώρες και ευχόμαστε όλοι αυτό να επιτευχθεί σύντομα».