Αρχική Σελίδα H Γενική Συνέλευση 2013

Γενική Συνέλευση 2013

Γενική Συνέλευση 2013

Με βασικά θέματα συζήτησης την επέκταση της κρίσης, τις επιπτώσεις της στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και τους τρόπους για την αντιμετώπισή της πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Hilton η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Κατά την Ανοιχτή Συνεδρίαση που ακολούθησε, απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Θανάσης Σκορδάς, Υφυπουργός Ανάπτυξης, ενώ πραγματοποιήθηκε και συζήτηση με θέμα «Η Μάχη για την Ανάπτυξη», στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ Παναγιώτης Κορλίρας, Πρόεδρος Δ.Σ. & Επιστημονικός Διευθυντής Κ.Ε.Π.Ε. και Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Παναγιώτης Καρκατσούλης, Δ/ντης Ινστιτούτου Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ευάγγελος Καλούσης, τόνισε για μια ακόμη φορά το ρόλο της ανάπτυξης ως μονόδρομου για την έξοδο από την κρίση υπογραμμίζοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει λύση στο χρηματοοικονομικό αλλά και απαραίτητες δημοσιονομικές αλλαγές. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΤ, θα πρέπει να επιζήσουν οι επιχειρήσεις, να γίνουν καινούργιες επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να χρηματοδοτηθεί η οικονομία και να λειτουργήσει η αγορά. Ο κ. Καλούσης υπογράμμισε επίσης στη σημαντικότητα του ρόλου του Συνδέσμου των Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων στην ανάπτυξη της οικονομίας ενώ αναφέρθηκε στη Μελέτη «10 Χρόνια Μπροστά» της εταιρείας McKinsey, η οποία ανέδειξε τη Βιομηχανία Τροφίμων ως έναν από τους βασικούς παράγοντες Ανάπτυξης, ο οποίος σε συνεργασία με τη μοντέρνα και ποιοτική αγροτική παραγωγή έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν μελλοντικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Καλούσης διαβεβαίωσε πως η ελληνική αγορά προσαρμόζεται σταδιακά ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και τις δυνατότητες του καταναλωτή, και έτσι τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα από ανταγωνιστικά προϊόντα με ένα μεγάλο φάσμα τιμών. Και προχώρησε σχολιάζοντας: «Από την άλλη, θα πρέπει να γίνουν σωστές και γρήγορες παρεμβάσεις από την Πολιτεία σε καίριους τομείς ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα». Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα κρίσιμα βήματα, που πρέπει να πραγματοποιηθούν, δυο εκ των οποίων αφορούν: σε σταθερό και απλό διοικητικό και φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις και στην απλοποίηση των διατάξεων για τις νέες επενδύσεις. Σχετικά με το πρώτο, το νέο σύστημα αυτό οφείλει, σύμφωνα με τον κ. Καλούση, να έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας καθώς και συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα για την κωδικοποίηση του φορολογικού νόμου. Όσον αφορά στο δεύτερο βήμα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ επεσήμανε πως «μέσα από σοβαρή και ειλικρινή συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα πρέπει να καταργηθούν γραφειοκρατικά εμπόδια που αποτελούν τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καλούσης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει και θα βγει από το σημερινό αδιέξοδο. Διαβεβαίωσε ωστόσο πως η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων θα συνεχίσει να κάνει αποφασιστικά βήματα και να χτίζει το μέλλον βασιζόμενη σε αυτό που γνωρίζει να κάνει καλά: στην ικανοποίηση του καταναλωτή, με ασφαλή ποιοτικά προϊόντα, επενδύοντας στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, τη σκληρή δουλειά και τη δημιουργία.

Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Σκορδάς, Υφυπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε: «Πρέπει να ξαναγίνουμε χώρα παραγωγής και δημιουργίας πλούτου. Αυτή η Μάχη για την Ανάπτυξη θα κερδηθεί αν μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την επίλυση των θεμάτων στα οποία αναφερθήκαμε συνεργαζόμενοι». Και συνέχισε τονίζοντας: «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να πω ότι είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και για το ελληνικό προϊόν… Εύχομαι καλή επιτυχία στις προσπάθειες. Πραγματικά θέλει πολύ γερά κότσια αυτή την εποχή το να είναι κανείς επιχειρηματίας ή να υπηρετεί το επιχειρείν».

Ο κ. Κορλίρας στη συνέχεια εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οδεύουμε προς την ανάπτυξη ενώ σημείωσε πως «Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών συμβάλλει θετικά στο ΑΕΠ και η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων πρωταγωνιστεί σε αυτό».

Ο κ. Παπανδρόπουλος έκανε μια αναδρομή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη γέννησή της ως σήμερα και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή κρίση θα ξεπεραστεί γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα απ’ότι φαντάζεται κανείς.

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση έκλεισε με τον κ. Καρκατσούλη, ο οποίος ανέδειξε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τα προβλήματα της πολυνομίας και των διοικητικών δομών που εμποδίζουν τις όποιες προσπάθειες για ανάπτυξη ενώ, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας λέγοντας ότι «Αυτός είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση».