Αρχική Σελίδα H FOODTECH-GLOBAL PACK 2023: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΒΤ

FOODTECH-GLOBAL PACK 2023: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΒΤ

FOODTECH-GLOBAL PACK 2023: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΒΤ

Εξελίξεις στις συσκευασίες αλλά και στις διατροφικές τάσεις.

Στις 13 Νοεμβρίου, ο ΣΕΒΤ διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Έκθεσης FOODTECH-GLOBAL PACK 2023, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για Workshops & Seminars, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

Η πρώτη εκδήλωση για τα «Νέα δεδομένα για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας στη Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών – Εξελίξεις & Προοπτικές» είχε ως αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στις συσκευασίες και τις αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει ο νέος σχετικός Κανονισμός, την ώρα μάλιστα που είναι υπό συζήτηση η τελική διαμόρφωσή του. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η κα Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ, με χαιρετισμό, κάνοντας παράλληλα αναφορά στη σημασία που δίνει ο ΣΕΒΤ στο συγκεκριμένο θέμα, που απασχολεί ιδιαίτερα το σύνολο της Βιομηχανίας.

Στην πρώτη ομιλία, ο κ. Πασχάλης Καστανάς (Επιτροπή Περιβάλλοντος & Αειφορίας ΣΕΒΤ, Sustainability Director NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.) ανέλυσε τις επιπτώσεις στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών από τις προτάσεις της επιτροπής ENVI (Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας & Ασφάλειας των τροφίμων) για τον κανονισμό PPWR (EU Packaging & Packaging Waste Regulation). Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Κανονισμός δρομολογεί σημαντικές αλλαγές από το 2025 έως το 2040, επιταχύνοντας τους άξονες της Κυκλικής Οικονομίας. Παράλληλα, προκαλεί προβληματισμούς διότι εστιάζει στα αποτελέσματα, χωρίς να διευκρινίζει ικανοποιητικά τον τρόπο επίτευξής τους.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Κωνσταντινόπουλος (Ειδικός Εμπειρογνώμονας Αξιολογήσεων Συμμόρφωσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μέλος ομάδων Εργασίας για τη Νομοθεσία, την Ποιότητα Αέρα και τη Βιομηχανία – European Environmental Bureau,EEB, Υπεύθυνος Νομικών Υποθέσεων Ecocity) μίλησε για την Ευρωπαϊκή πολιτική και νομοθεσία για την κυκλική οικονομία. Έκανε μια ιστορική αναδρομή στο σχετικό σχέδιο δράσης της ΕΕ. Αναφέρθηκε στις αξιακές αλυσίδες βασικών προϊόντων για τη συσκευασία, στις νομοθετικές παρεμβάσεις, στον νέο Κανονισμό για τις συσκευασίες και τους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι το 2030, ενώ επεσήμανε και την ανάγκη για διαρκή παρακολούθηση των εξελίξεων, με συνεχείς παρεμβάσεις.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Δημήτρη Μαντή (Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας) σχετικά με τον «Ανασχεδιασμό Πλαστικών Συσκευασιών & τις Βιοδιασπώμενες Συσκευασίες», όπου ανέλυσε την έννοια του Recyclass και της ανακυκλωσιμότητας και τόνισε ότι θα προκύψουν δομικές αλλαγές στον τομέα της συσκευασίας. Ο Δρ. Λευτέρης Τουρασανίδης, R&D Manager της εταιρείας Hatzopoulos, παρουσίασε διάφορα παραδείγματα για το “Design for recycling”, εξηγώντας την αναγκαιότητα του κατάλληλου υλικού συσκευασίας.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Φραγκούλης Δ. Κρόκος (Διευθυντής / Αυτοτελής Λειτουργική Μονάδα Τυποποίησης – ΕΛΟΤ) ανέλυσε πλήρως το θέμα «Ανακυκλωσιμότητα συσκευασιών – Προδιαγραφές ανακυκλωσιμότητας & κριτήρια ανακύκλωσης». Τόνισε την αξία και τη σημασία που έχουν τα πρότυπα και η τυποποίηση, καθώς αποτελούν τεκμήριο συμμόρφωσης με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο εναρμόνισης γεγονός που καθιστά αναγκαία την ευαισθητοποίηση των ενδιαφερόμενων μερών σε εθνικό επίπεδο.

Στην ενότητα της Επαναχρησιμοποίησης & Επαναπλήρωσης, ο κ. Δημήτρης Γκαργκάσουλας (Δ/ντης Αποθήκης, Εργοστάσιο Σχηματαρίου COCA-COLA 3Ε Ελλάδος ΑΒΕΕ), παρουσίασε το επιτυχημένο μοντέλο κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζεται στις επιστρεφόμενες γυάλινες φιάλες στον κλάδο των αναψυκτικών, με αναλυτική περιγραφή και ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία.

Η κα Marianne Richeux (Sustainability & Government Affairs Europe Senior Manager, CHEP Europe), αναφέρθηκε στο πρωτοπόρο και επιτυχημένο B2B μοντέλο κυκλικότητας της CHEP “A 100% Circular business model in action”, αλλά και στους γενικότερους στόχους βιωσιμότητας της εταιρείας.

Η πρώτη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση της κας Αναστασίας Αρφανάκου (Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διαχείρισης Αποβλήτων – Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), η οποία μίλησε για την ανάγκη περιορισμού της υπερβολικής συσκευασίας, ενώ τόνισε την ανάγκη πρόληψης δημιουργίας απορριμμάτων. Παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου Κανονισμού και εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με αρκετούς πολύ φιλόδοξους στόχους που τίθενται χωρίς ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, με ενδεχόμενες επιπτώσεις σε περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο.

Το θέμα της δεύτερης εκδήλωσης ήταν «FunJuice - Σύγχρονες διατροφικές τάσεις & νέα προϊόντα τροφίμων». Στην πρώτη ενότητα παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες της Βιομηχανίας και οι σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις.

Την πρώτη ενότητα άνοιξε η κα Κάτια Βαρταλίτη (Συντονίστρια Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής ΣΕΒΤ, Διευθύντρια Νομοθεσίας Τροφίμων & Επιστημονικών Υποθέσεων / NESTLE ΕΛΛΑΣ ΑΕ), η οποία αναφέρθηκε στη δυναμική, τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών. Στη συνέχεια παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Βιομηχανίας Τροφίμων για την Υγιεινή Διατροφή, και ανέφερε ως παραδείγματα τον Κώδικα Αρχών και το Ελληνικό Pledge για τη διαφήμιση στα παιδιά. Επιπλέον ανέδειξε τη διαρκή προσπάθεια που καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις, μέσα από τα αποτελέσματα της νέας έρευνας του ΣΕΒΤ για τις δράσεις Ανασύνθεσης των προϊόντων διατροφής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η έρευνα για τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις που παρουσίασε ο κ. Λευτέρης Κιοσές (Γενικός Διευθυντής ΙΕΛΚΑ). Επεσήμανε τον αντίκτυπο που έχουν οι πρόσφατες περιβαλλοντικές καταστροφές στη στάση και τις επιλογές των καταναλωτών, που χαρακτηρίζονται από έντονα αρνητικά συναισθήματα. Οι πληθωριστικές πιέσεις, οι γεωπολιτικές αναταραχές και η ανεργία είναι ανάμεσα στα θέματα που τους απασχολούν στη καθημερινότητά τους.

Η κα Kατερίνα Παπακωνσταντίνου (Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής ΣΕΒΤ – Corporate & Government Affairs Manager Mondelēz Greece) ανέλυσε τη λογική του Mindful Snacking που προάγει η εταιρεία. Εξήγησε πως είναι εφικτό με τις σωστές διατροφικές επιλογές και την ορθή κατανάλωση να μπορεί κανείς να απολαύσει εύκολα το σνακ του χωρίς να επιβαρύνει την υγεία του. Η επιλογή του σωστού σνακ, για κατανάλωση τη σωστή στιγμή, που έχει παραχθεί με βιώσιμο τρόπο, απενοχοποιεί την απόλαυση.

Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της κας Ειρήνης Ζουγανέλη (Innovation Scouting & Insights Manager του Marketing & Innovation Division ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ), η οποία μίλησε για τα λειτουργικά τρόφιμα (functional foods). Αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που αποδίδουν πλέον οι καταναλωτές στον υγιεινό τρόπο ζωής, με την καλή διατροφή να βρίσκεται στο επίκεντρο, επιλέγοντας τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγουν την υγεία.

Η δεύτερη ενότητα ήταν αφιερωμένη στο έργο FunJuice, στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη φυσικών χυμών φρούτων εμπλουτισμένων με προβιοτικά βακτήρια και άλλα βιολειτουργικά συστατικά σε ενθυλακωμένη μορφή. Ο κ. Κώστας Κουτσουμανής, Καθηγητής ΑΠΘ, παρουσίασε τους στόχους, τις προκλήσεις, τη μεθοδολογία και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου, που οδεύει προς ολοκλήρωση τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Διαδικτυακά συμμετείχε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Θωμάς Μοσχάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον ορισμό και τα ευεργετικά οφέλη των προβιοτικών στην υγεία και στη συνέχεια ανέλυσε τη διαδικασία ανάπτυξης και τον χαρακτηρισμό δομημένων συστημάτων εγκλεισμού για την ενσωμάτωση και την προστασία προβιοτικών και βιολειτουργικών συστατικών σε φυσικούς χυμούς φρούτων.  

Αμέσως μετά η Δρ. Ανθούλα Αργύρη (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) ανέλυσε τις εφαρμογές προβιοτικών μικροοργανισμών στα τρόφιμα. Αναφέρθηκε στις πηγές απομόνωσης μικροοργανισμών (άνθρωπος, ζυμούμενα τρόφιμα), στις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού ενός μικροοργανισμού ως προβιοτικό, στη χρήση των προβιοτικών ως φαρμάκων, ενώ τόνισε ότι τα τρόφιμα είναι η καλύτερη πηγή προβιοτικών.

Η Δρ. Νατάσα Καπετανάκου (Υπεύθυνη Προγραμμάτων ΣΕΒΤ) παρουσίασε την έρευνα αποδοχής από τους καταναλωτές & εμπορικής εκμετάλλευσης από εταιρείες παραγωγής, φυσικών χυμών εμπλουτισμένων με προβιοτικά βακτήρια και άλλα βιολειτουργικά συστατικά. Η διεξαγωγή της έρευνας έγινε σε τρία στάδια: ανάπτυξη ερωτηματολογίων (ξεχωριστά για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις), διάχυση ερωτηματολογίων, συλλογή και επεξεργασία δεδομένων. Από τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν φάνηκε ότι ήταν θετική η αξιολόγηση τόσο της πρόθεσης για κατανάλωση και αγορά χυμών Funjuice, αλλά και για εμπορική εκμετάλλευση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη διαδικτυακή συμμετοχή της κας Αιμιλίας Παπακωνσταντίνου (Επίκουρη Καθηγήτρια ΓΠΑ), η οποία αναφέρθηκε στην επίδραση της κατανάλωσης φυσικών χυμών φρούτων εμπλουτισμένων με προβιοτικά βακτήρια και άλλα βιολειτουργικά συστατικά σε διάφορους δείκτες υγείας, μέσα από μία σειρά κλινικών μελετών, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου.

Για τις παρουσιάσεις πατήστε εδώ.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.