Αρχική Σελίδα H Εκδήλωση για τις εξαγωγές

Εκδήλωση για τις εξαγωγές

Εκδήλωση για τις εξαγωγές

στη FOOD EXPO 2022

Η FOOD EXPO, μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών διεθνώς, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Στη δυναμική επανεκκίνηση, ο ΣΕΒΤ ήταν παρών, στο περίπτερο Α01 - Hall 4, από τις 12 έως τις 14 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης, τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, ο ΣΕΒΤ διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Εξαγωγές του κλάδου τροφίμων & ποτών και οι επιπτώσεις της πανδημίας». Συμμετείχαν σημαντικοί φορείς εξωστρέφειας (Υπουργείο Εξωτερικών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, διαΝΕΟσις, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά), αλλά και εταιρείες του κλάδου με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.  

Την εκδήλωσε άνοιξε με χαιρετισμό  η κα Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Δ/ντρια ΣΕΒΤ. Ο κ. Απόστολος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής Β1 Διεύθυνσης Σχεδιασμού́ Εξωστρέφειας και Συντονισμού́ Φορέων Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις ενίσχυσης και υποστήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, στα πλαίσια του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας. Στη συνέχεια, η κα  Αλεξάνδρα Χαζάπη- Πίττα, Αντιπρόεδρος Α΄ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων μίλησε για την πανδημία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στις εξαγωγές του κλάδου Τροφίμων, σημειώνοντας πως η πλειονότητα των ελληνικών εξαγωγών γίνεται σε χώρες της Ευρώπης σε όλες σχεδόν τις προϊοντικές κατηγορίες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθούν οι βιομηχανίες για να μη διασαλευτεί η επιτυχημένη εξωστρεφής πορεία τους, τα τελευταία χρόνια, παρά την πανδημία. Οι κίνδυνοι και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στην post covid εποχή κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον, με ομιλήτρια την κα Φανή Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών, διαΝΕΟσις, η οποία υπογράμμισε πως παρά τη διατήρηση σημαντικού ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, η διαρκής μετά το 2016 αύξηση των εξαγωγών και το μείγμα εξαγωγών και εισαγωγών αποτελούν πηγές συγκρατημένης αισιοδοξίας. Στη συνέχεια, ο κ. Φώτης Σουσαλής, Γενικός Διευθυντής TERRA CRETA Α.Ε., αναφέρθηκε στην εμπειρία της εταιρείας του σε όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο, ενώ η κα. Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά” ανέλυσε το πρόγραμμα εκπαίδευσης “Agrifood Exports 360”, το οποίο προσφέρει σε στελέχη επιχειρήσεων εξειδικευμένη κατάρτιση για την ανάπτυξη των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Ακολούθησε πάνελ συζήτησης, με τη συμμετοχή των προαναφερθέντων ομιλητών, αλλά και του κ. Μιχάλη Παναγιωτάκη, CEO ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. Έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση και αποτύπωση της κατάστασης και των προκλήσεων που έχουν δημιουργηθεί τόσο από την πανδημία, όσο και από την πρόσφατη κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας.