Αρχική ΣελίδαH Ευρωπαϊκό έργο FOODPRINT

Ευρωπαϊκό έργο FOODPRINT

Ευρωπαϊκό έργο FOODPRINT

5o Διεθνές Συνέδριο “Sustainable Solid Waste Management”

Στα πλαίσια του έργου FOODPRINT, διοργανώθηκε από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου 2017, από το ΕΜΠ σε συνεργασία με τον ΣΕΒΤ και τους υπόλοιπους εταίρους, το 5o Διεθνές Συνέδριο “Sustainable Solid Waste Management”. Το Συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 600 άτομα ενώ παρουσιάστηκαν 350 επιστημονικές εργασίες και προβλήθηκαν 135 posters. Στο Συνέδριο υπήρξαν οι παρακάτω πολύ σημαντικές δράσεις από πλευράς ΣΕΒΤ:

 

Εναρκτήρια Ενότητα
Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ι. Γιώτης, απηύθυνε χαιρετισμό, στην εναρκτήρια ενότητα του Συνέδριου και παρουσίασε τη στρατηγική και τις πρωτοβουλίες του ΣΕΒΤ για την αειφόρο ανάπτυξη στη Βιομηχανία Τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιώτης επεσήμανε ότι «…Το Συνέδριο πραγματεύεται θέματα, που βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελούν κρίσιμες προτεραιότητες και άμεσες προκλήσεις για τη Βιομηχανία Τροφίμων. Η παροχή επαρκών ποσοτήτων τροφίμων σε ένα παγκόσμιο πληθυσμό, που αυξάνεται ραγδαία ενώ ταυτόχρονα οι διαθέσιμοι φυσικοί πόροι μειώνονται και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής γίνονται κάθε μέρα και πιο ορατά αποτελεί τη βασικότερη πρόκληση για τον Κλάδο Τροφίμων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Όραμα του ΣΕΒΤ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων, αποτελεί ο σχεδιασμός μιας μακροχρόνιας περιβαλλοντικής στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή με την εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών, την πρόληψη της σπατάλης των τροφίμων και την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο αφενός τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και αφετέρου την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Βιομηχανίας Τροφίμων μέσα από την υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας.»

 

Θεματική ενότητα «The contribution of the LIFE FOODPRINT project to reducing the carbon footprint in the food industry sector»
Στα πλαίσια του Συνεδρίου, έλαβε χώρα η θεματική ενότητα «The contribution of the LIFE FOODPRINT project to reducing the carbon footprint in the food industry sector». Στα πλαίσια της ενότητας αυτής, το συντονισμό της οποίας, είχαν η κα Β. Παπαδημητρίου / ΣΕΒΤ και η Καθ. Μ. Λοΐζίδου / ΕΜΠ, παρουσιάστηκαν οι δράσεις που έχουν υλοποιηθεί στα πλαίσια του έργου. Το σημαντικότερο παραδοτέο του έργου είναι το διαδικτυακό εργαλείο για την ποσοτικοποίηση των εκπομπών του άνθρακα των προϊόντων διατροφής. Το εργαλείο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του έργου (www.foodprint.gr) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα από τις εταιρείες του Κλάδου.

 

Εκθεσιακός χώρος Συνεδρίου
Στον εκθεσιακό χώρο του Συνεδρίου δημιουργήθηκε ένα περίπτερο για το έργο FOODPRINT όπου διανεμήθηκε το επικοινωνιακό υλικό του έργου και παρουσιάστηκε το εργαλείο για την ποσοτικοποίηση των εκπομπών του άνθρακα.