Αρχική ΣελίδαH Για ένα μέλλον χωρίς πλαστικά απορρίμματα

Για ένα μέλλον χωρίς πλαστικά απορρίμματα
NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Για ένα μέλλον χωρίς πλαστικά απορρίμματα

Όραμα, δέσμευση και δράσεις

Όσο συνεχίζεται η συσσώρευση πλαστικών απορριμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής και στους ωκεανούς, θέτοντας σε κίνδυνο την άγρια ζωή, η αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκαλούν καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ και αποτελεί για εμάς επείγουσα προτεραιότητα. Eπιταχύνουμε την εφαρμογή των δράσεών μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών αποβλήτων και δεσμευόμαστε να κάνουμε τη διαφορά όπου και αν δραστηριοποιούμαστε. Έχουμε σημειώσει πρόοδο αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που στοχεύουμε να κάνουμε. Θέλουμε να γίνουμε η ηγέτιδα εταιρία σε αυτό το πεδίο.

Το όραμα και η δέσμευσή μας

Όραμά μας είναι καμία συσκευασία μας, συμπεριλαμβανομένων και των πλαστικών, να μην καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή να αποτελεί απόρριμμα που επιβαρύνει το περιβάλλον. Το όραμά μας δεν αποτελεί απλώς ένα ευγενές ιδανικό – δουλεύουμε εντατικά για να το πραγματοποιήσουμε και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός μέλλοντος χωρίς απόβλητα.

Τη χρονιά που πέρασε, ανακοινώσαμε τη δέσμευσή μας να ανακυκλώνουμε ή να επαναχρησιμοποιούμε το 100% των συσκευασιών μας μέχρι το 2025. Τον Ιανουάριο του 2019 ορίσαμε το ευρύτερο όραμά μας για ένα μέλλον χωρίς απόβλητα και ανακοινώσαμε μια σειρά από συγκεκριμένες δράσεις με τις οποίες θα κάνουμε αυτή τη δέσμευση πραγματικότητα.

Έχουμε δεσμευθεί να επιδιώξουμε λύσεις ανακύκλωσης όπου αυτό είναι εφικτό, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η ανακύκλωση, ακόμα και κατά 100%, δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία το πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων. Πρέπει να διευρύνουμε τα όρια, να κάνουμε περισσότερα. Είμαστε αποφασισμένοι να εξετάσουμε κάθε επιλογή για την επίλυση αυτής της σύνθετης πρόκλησης και να υιοθετήσουμε πολλαπλές λύσεις με άμεσο αντίκτυπο. Για παράδειγμα, πιστεύουμε στην αξία των ανακυκλώσιμων και κομποστοποιήσιμων υλικών που έχουν ως βάση το χαρτί, όπως και των βιοδιασπώμενων πολυμερών, σε μέρη όπου δεν υπάρχουν υποδομές ανακύκλωσης.

Φυσικά, όσο αναπτύσσουμε νέες λύσεις, δεν πρόκειται ποτέ να διακινδυνεύσουμε την υγεία των καταναλωτών μας. Η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων και των ποτών μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Οι δράσεις μας

Η αντιμετώπιση του περίπλοκου προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης απαιτεί μια ενοποιημένη προσέγγιση. Και η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες. Σε αυτή τη βάση, κάνουμε ουσιαστικά βήματα στα παρακάτω:

1. Πρωτοποριακά εναλλακτικά υλικά

 • Έχουμε δημιουργήσει το Ινστιτούτο Επιστημών Συσκευασίας με στόχο την ανάπτυξη βιώσιμων υλικών και συνεργασιών που θα ενισχύσουν την έρευνα και την καινοτομία. Το Ινστιτούτο διερευνά μια σειρά καινοτομιών, συμπεριλαμβανομένων νέων υλικών, που έχουν ως βάση το χαρτί και βιοδιασπώμενων/ κομποστοποιήσιμων πολυμερών που μπορούν να ανακυκλωθούν.
 • Το πρώτο τρίμηνο του 2019, λανσάραμε σε παγκόσμιο επίπεδο χάρτινες συσκευασίες για το Nesquik, ενώ θα συνεχίσουμε με τις μπάρες Yes! το δεύτερο μισό του 2019. Θα ακολουθήσουν τα Smarties με χάρτινες συσκευασίες, χωρίς καθόλου πλαστικό, μέσα στο 2019 και το Milo με χάρτινες συσκευασίες το 2020.
 • Καταργούμε από όλα τα προϊόντα μας παγκοσμίως και μέχρι το 2025, όλα τα πλαστικά που δεν ανακυκλώνονται ή είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν.
 • Στο πλαίσιο της παραπάνω δέσμευσης, από τον Φεβρουάριο του 2019 έχουμε ξεκινήσει να καταργούμε τα πλαστικά καλαμάκια σε όλα τα προϊόντα μας.
 • Τα Nestlé Waters δουλεύουν ώστε να αυξήσουν το ανακυκλωμένο περιεχόμενο PET στα μπουκάλια τους έως 35% παγκοσμίως μέχρι το 2025. Αυτό θα φτάσει το 50% στις ΗΠΑ μέχρι το 2025, με έμφαση στο Poland Spring, και 50% στις Ευρωπαϊκές μάρκες Acqua Panna, Buxton, Henniez και Levissima μέχρι το 2025.
 • Έχουμε ξεκινήσει παγκόσμια συνεργασία με την Danimer Scientific ώστε να αναπτύξουμε μπουκάλια που θα είναι βιοδιασπώμενα σε θαλάσσιο περιβάλλον καθώς  και ανακυκλώσιμα μπουκάλια για το τμήμα του νερού μας.
 • Αναγνωρίζοντας την πρόκληση στη δημιουργία ανακυκλώσιμων υλικών που είναι κατάλληλα για τρόφιμα, συνεργαζόμαστε με την PureCycle Technologies ώστε να αναπτύξουμε ανακυκλώσιμο πολυπροπυλένιο κατάλληλο για τρόφιμα.
 • Συμμετέχουμε στη Συμμαχία NaturALL Bottle, με στόχο την ανάπτυξη 100% βιοτεχνολογικού PET που θα χρησιμοποιηθεί στον τομέα του νερού.

2. Διαμορφώνοντας ένα μέλλον χωρίς απόβλητα

 • Συνεργαζόμαστε με το Πρόγραμμα STOP, μια πρωτοβουλία με στόχο την αντιμετώπιση της διαρροής πλαστικού στον ωκεανό μέσα από συνεργασίες με πόλεις και κυβερνήσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος STOP γίνεται στην Ινδονησία.
 • Είμαστε ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Δέσμευσης Νέας Οικονομίας Πλαστικών, μιας πρωτοβουλίας που ηγείται το Ίδρυμα Ellen MacArthur και το Περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ, με σκοπό την προώθηση και την ενθάρρυνση της προόδου στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών αποβλήτων.
 • Έχουμε αποφασίσει να μειώσουμε τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, εισάγουμε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες, νέα συστήματα διανομής και πρωτοποριακά επιχειρηματικά μοντέλα.
 • Δουλεύουμε μαζί με τον οργανισμό Loop για να αναπτύξουμε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες. Αυτή την περίοδο δοκιμάζουμε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία παγωτού για την μάρκα μας Haagen-Dazs στις ΗΠΑ
 • Δοχεία για τα προϊόντα Nescafé και Milo είναι ήδη διαθέσιμα σε πολλές χώρες παγκοσμίως.
 • Στις αρχές του 2020, θα λανσάρουμε νέα δοχεία νερού με πρωτοποριακή τεχνολογία που θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να γεμίζουν τα δικά τους επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια.
 • Συνεργαζόμαστε με τη Veolia για τη συλλογή απορριμμάτων, τη διαλογή και την ανακύκλωση πλαστικών υλικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις εύκαμπτες πλαστικές συσκευασίες. Επίσης, με αυτή τη συνεργασία θα διερευνήσουμε τεχνολογίες που θα καθιερώσουν βιώσιμα μοντέλα ανακύκλωσης σε διαφορετικές χώρες. Αυτό περιλαμβάνει χημικές τεχνολογίες ανακύκλωσης, που θα βοηθήσουν τη Nestlé να αυξήσει το ανακυκλώσιμο περιεχόμενο στις συσκευασίες πλαστικών μπουκαλιών κατά 35% και στις συνολικές συσκευασίες προϊόντων κατά 15% μέχρι το 2025.
 • Μαζί με άλλες εταιρίες, έχουμε δημιουργήσει τη Συμμαχία Ανακύκλωσης Πλαστικών Αφρικής ώστε να αναπτύξουμε υποδομές ανακύκλωσης στην Υποσαχάρια Αφρική, δημιουργώντας έτσι και θέσεις εργασίας.

3. Ενισχύουμε την υιοθέτηση νέων συμπεριφορών

Οι 4,200 εγκαταστάσεις της Nestlé παγκοσμίως καταργούν τα πλαστικά μίας χρήσης που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν
Οι υπάλληλοί μας παγκοσμίως συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις για την αποκομιδή απορριμμάτων αλλά και σε δράσεις καθαρισμού την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (8 Ιουνίου). Περισσότερες πληροφορίες για το πως θα μπορούσατε να συμμετέχετε και εσείς, θα βρείτε στην ιστοσελίδα Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών.