Τη Δευτέρα 20 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, με κεντρικό θέμα «Κλιματική Αλλαγή, Επάρκεια, Ανταγωνιστικότητα: Θωρακίζοντας το μέλλον μας», στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην Κηφισιά.
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, που φέτος ήταν αρχαιρεσιακή και ανανέωσε ομόφωνα τη θητεία του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου, τα Μέλη του ΣΕΒΤ εξέφρασαν τη δέσμευση του Συνδέσμου για προσφορά στον καταναλωτή προσιτών, επώνυμων και ποιοτικών τροφίμων και ποτών.
Αρχικά, στο πλαίσιο της Κλειστής Συνεδρίασης των εταιρειών-Μελών του Συνδέσμου, έγινε ένας σύντομος απολογισμός της περασμένης τριετίας, τέθηκαν οι βασικές προκλήσεις και τα αιτήματα του κλάδου από τον Πρόεδρο, κ. Ι. Γιώτη, και παρουσιάστηκαν ο Απολογισμός Πεπραγμένων 2023 από τη Γενική Διευθύντρια, κα Β. Παπαδημητρίου, ο Οικονομικός Απολογισμός 2023 και ο Προϋπολογισμός 2024 από την Ταμία, κα Ε. Κεπενού.
Ακολούθησε πάνελ συζήτησης με θέμα: «Ανακύκλωση Συσκευασιών – Ο ρόλος της Βιομηχανίας Τροφίμων & Ποτών και οι προκλήσεις για την επόμενη μέρα», με τη συμμετοχή της κας Μ. Αναργύρου-Νίκολιτς, Γενικής Δ/ντριας Ελλάδος & Κύπρου COCA-COLA 3Ε, και του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κ. Μ. Γραφάκου, με τον συντονισμό του κ. Ν. Φιλιππίδη, δημοσιογράφου.
Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η συμβολή της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην προώθηση της ανακύκλωσης συσκευασιών, αλλά και οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Συζητήθηκε το καυτό θέμα της εφαρμογής στη χώρα μας του Συστήματος Εγγυοδοσίας (DRS) για επιστρεφόμενες συσκευασίες, ενώ τέθηκε στον ΓΓ το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής από εταιρείες του κλάδου.
Οι εξελίξεις στο ζήτημα των πληθωριστικών πιέσεων, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη βιομηχανία, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, το κόστος της πράσινης μετάβασης, η ανάγκη διασφάλισης της επάρκειας σε προϊόντα διατροφής και διατήρησης της ανταγωνιστικότητας, καθώς και ο κομβικός ρόλος της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην ελληνική οικονομία, την κοινωνία και την αγροτική παραγωγή αποτέλεσαν μεταξύ άλλων τα κεντρικά ζητήματα της Ανοιχτής Συνεδρίασης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις τις οποίες συντόνισε ο κ. Ν. Φιλιππίδης. Στο πρώτο πάνελ «Εθνική Οικονομία και Ακρίβεια: Αβεβαιότητα & Προτάσεις» συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ι. Γιώτης, και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής του ΟΠΑ, κ. Ν. Βέττας. Στο δεύτερο πάνελ «Κλιματική Αλλαγή στην Ευρώπη: Σημαντικές δράσεις για το Μέλλον» συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκης, ο Γενικός Διευθυντής της FoodDrinkEurope κ. D. Jacobs, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Γρ. Αντωνιάδης, η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις, κα Φ. Μακαντάση.
Από τις συζητήσεις φάνηκε ότι η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις ενισχύοντας τα ήδη υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας που ακολουθεί, δρομολογώντας επενδύσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αντίκτυπου, αλλά και για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της. Παράλληλα όμως αναδείχτηκαν οι συνεχείς και αυξανόμενες προκλήσεις που επηρεάζουν τον κλάδο και απαιτούν ευελιξία, συνεργασία και συντονισμένη δράση σε όλα τα επίπεδα.
Στην τελική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος, κ. Ι. Γιώτης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η εμπιστοσύνη του καταναλωτή παραμένει η μεγαλύτερη περιουσία για τη βιομηχανία των επώνυμων τροφίμων και ποτών και κατέληξε λέγοντας ότι: «Στον ΣΕΒΤ οραματιζόμαστε μια Βιομηχανία πιο δυνατή, πιο βιώσιμη και τροφοδότη της ανάπτυξης. Η επώνυμη Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, που εκπροσωπούμε, είναι το πιο πολύτιμο παραγωγικό κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία και δε θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να της δώσουμε ένα ακόμα καλύτερο μέλλον».
Δείτε παρακάτω:
Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρείες-χορηγούς της εκδήλωσης.