Η Ελλάδα με το προϊόν “Da Vero – Eco Seafood Cold Cuts” κατέκτησε την 1η θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών «ANUGA» στις 9 & 10 Οκτωβρίου 2011, στην Κολωνία της Γερμανίας.
Με πρωτοβουλία του ΣΕΒΤ, που διοργάνωσε τον Εθνικό Διαγωνισμό για 1η φορά στη χώρα μας, η Ελλάδα συμμετείχε στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής ECOTROPHELIA και κατάφερε όχι απλά να ξεχωρίσει αλλά να κατακτήσει την πρώτη θέση και συνάμα τα θετικότερα σχόλια, αναδεικνύοντας έτσι τη δυναμική των νέων Ελλήνων Επιστημόνων του Κλάδου των Τροφίμων και τη συμβολή και υποστήριξη του ΣΕΒΤ στις καινοτομίες της νέας γενιάς. Εκτός από την Ελλάδα, στο διαγωνισμό συμμετείχαν άλλες 11 χώρες και συγκεκριμένα η Τσεχία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ρωσία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Ελβετία.
Ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος, καθώς όλες οι χώρες είχαν να επιδείξουν πραγματικά καινοτόμα προϊόντα με έντονα φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα. Η Ελληνική συμμετοχή κατάφερε να ξεχωρίσει και να βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή, που αποτελείτο από διακεκριμένους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κλάδου Τροφίμων, και συγκεκριμένα από τους:
- Michael E. KNOWLES / Panel Chairman ECOTROPHELIA Europe 2011, President «Food For Life» Platform – FoodDrink Europe & Vice-President Global Scientific & Regulatory Affairs, The Coca-Cola Company.
- Thomas HEYNISCH / Deputy Head of Unit Food and Healthcare Industries, Biotechnology at DG Enterprise and Industry.
- Michel COOMANS / Head of Unit (e.r.) – Food Industry at DG Enterprise and Industry.
- Chr. HARTMANN / Group Leader Aroma and Taste Research at NRC NESTLE
- Gerald BOSE / Chief Executive Officer at KOELNMESSE
- Daniele ROSSI / SPES GEIE Consortium Administrator
- František SMRŽ / Chief Manager of bakery company Zeelandia, spol. s.r.o. (CZECH REPUBLIC)
- Jorgen RISUM / Associate Professor, National Food Institut Technical University of Denmark (DENMARK)
- Yves BAYON DE NOYER / Vice-President, ANIA, Nationale Association of Food Industries (FRANCE)
- Udo SPIEGEL / Research Director, OETKER Nahrungsmittel KG (GERMANY)
- Dimitrios LADIKOS / Head of R&D YIOTIS SA, Member of Scientific Committee, SEVT & Member of the ETP Board (GREECE)
- Sjofn SIGURGISLADOTTIR / Director, MATORKA Sustainable Food (ICELAND)
- Annibale PANCRAZIO / Vice-President, FEDERALIMENTARE & President, ANICAV – PANCRAZIO SpA (ITALY)
- Joana BACEVIENE / Senior Manager, State enterprise Agricultural and Food Market Regulation Agency (LITHUANIA)
- Tatyana GIRO / Dr. Sci. Tech. professor SARATOV University (RUSSIA)
- Darja JAMNIK / Head of Commercial Department, MERCATOR Emba d.d. (SLOVENIA)
- Federico MORAIS / Innovation and Technology Manager, FIAB (SPAIN)
- Patrick WILHELM / Head of Business Units Marketing & Export MICARNA S.A (SWITZERLAND).
Τα βραβεία κατέκτησαν οι παρακάτω ομάδες:
- Το ECOTROPHELIA Europe ΧΡΥΣΟ βραβείο κατέκτησε η Ελληνική ομάδα με το προϊόν “Da Vero”. Η ομάδα αποτελούταν από φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων & του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
- Το ECOTROPHELIA Europe ΑΡΓΥΡΟ βραβείο κατέκτησε η Γαλλική ομάδα με το προϊόν “Twin Choc”. Η ομάδα αποτελούταν από φοιτητές του Bordeaux Polytechnic Institute.
- Το ECOTROPHELIA Europe ΧΑΛΚΙΝΟ βραβείο κατέκτησε η Σλοβένικη ομάδα με το προϊόν “Crunchy Milly”. Η ομάδα αποτελούταν από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Λουμπλίανας.