Η δεύτερη φάση του ECOTROPHELIA EUROPE, του ευρωπαϊκού διαγωνισμού για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων Sial στο Παρίσι στις 21 & 22 Οκτωβρίου.
Συνολικά, δεκαπέντε ομάδες από Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβενία και Ελβετία παρουσίασαν τις δημιουργίες τους ως νικήτριες των αντίστοιχων διαγωνισμών σε εθνικό επίπεδο. Με έμπνευση που πηγάζει από τις σύγχρονες τάσεις της κατανάλωσης στην Ευρώπη, οι διαγωνιζόμενοι είχαν λάβει υπόψιν τους όλες τις παραμέτρους στην ανάπτυξη ενός προϊόντος (τεχνική, συσκευασία, marketing, ρυθμιστικό πλαίσιο, οικονομική και εμπορική διάσταση) με πραγματική αφοσίωση ως προς τα αποτελέσματα.
Ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος, καθώς όλες οι χώρες είχαν να επιδείξουν πραγματικά καινοτόμα προϊόντα με έντονα φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα. H Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή, αποτελείτο από διακεκριμένους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κλάδου Τροφίμων, και συγκεκριμένα από τους:
- M. Knowles / President ‘’Food for Life’’ Platform, Vice-President Global Scientific & Regulatory Affairs, The Coca-Cola Company.
- P. Van Bladeren / Global Head Regulatory & Scientific Affairs, Vice-President, Nestlé SA
- D. Rossi / Vice Chairman European Technological Platform “Food For Life”
- M. Coomans / EC, Head of Unit (e.r.) – Food Industry
- H.-D Dage / Deputy Head of Unit 2 – Support for Industrial Innovation, E.C.
- F. SMRZ / Chief Manager of bakery company Zeelandia, Czech Republic
- J. Risum / Associate Prof., National Food Institute, Technical University of Denmark
- Y. Bayon De Noyer / Vice-President ANIA, France
- U. Spiegel / Research director, OETKER Nahrungsmittel KG, Germany
- D. Ladikos / Head of R&D Yiotis SA, Member of Scientific Com. of SEVT, Member of the ETP Board, Greece
- R. Hedinsdottir / MSc. Food Scientist, Federation of Iceland Industries, Iceland
- A. Pancrazio / Vice-President of FEDERALIMENTARE, President of ANICAVPANCRAZIO Spa, Italy
- D. Jamnik / Head of Commercial Department of MERCATOR Emba, Slovenia
- F. Morais / Innovation and Technology Manager of FIAB, Spain
- U. Reinhard / Co-Director FIAL, Federation of Swiss Food Industries, Switzerland
- J. Drausinger / MSc., CEO Delegate, Lebensmittelversuchsanstalt, Austria
- V. Stichele / Managing Director, Lotus Bakeries, Belgium
- C. D De Gooijer / Chief Inspiration Officer, Food & Nutrition Delta, The Netherlands
- D. Ciuclaru / R&D & QC Manager, PURATOS Prod, SR, Romania
- T. Giro / Head of Technology of Meat and Milk products Department, Saratov State Agrarian University, Russia
- S. Gay / Director of Purchasing, Auchan
- O. Milan-Grosbois / Director SIAL Group, SIAL.
Υπό την παρουσία του William Garot, Εκπροσώπου του Υπουργού Γεωργίας, Τροφίμων και Δασοκομίας της Γαλλίας, υπεύθυνου για τα Τρόφιμα, η κριτική επιτροπή του Ecotrophelia 2012 με πρόεδρο τον Michael Knowles, Πρόεδρο του “Food for Life” FoodDrinkEurope, απένειμε τα εξής βραβεία:
- Το ECOTROPHELIA Europe ΧΡΥΣΟ απονεμήθηκε στην ολλανδική ομάδα για τη δημιουργία του “Chef Lupin”, ένα καινοτόμο προϊόν διατροφής φιλικό προς το περιβάλλον, από καρπό λούπινου, που καλλιεργείται στην Ευρώπη. Η ομάδα των φοιτητών έλαβε χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ.
- Το ECOTROPHELIA Europe ΑΡΓΥΡΟ έλαβε η γερμανική ομάδα για τη δημιουργία του “Cruemel”, ενός κατεψυγμένου προϊόντος υψηλής ποιότητας, και συγκεκριμένα ενός επιδορπίου, το οποίο σερβίρεται ζεστό. Το κυρίως μέρος της συσκευασίας, η sauce από μίγμα φρούτων, είναι παστεριωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος με μια καινοτόμο τεχνολογία υψηλής πίεσης (HPP) και πρέπει να φυλάσσεται σε συνθήκες ψύχους. Η ομάδα των φοιτητών έλαβε χρηματικό έπαθλο αξίας 4.000 ευρώ.
- Το το ECOTROPHELIA Europe ΧΑΛΚΙΝΟ, δόθηκε στην ομάδα της Γαλλίας για τη δημιουργία του “bread&cook” ενός καινοτόμου και έτοιμου προς χρήση ρευστού μείγματος για γαλλικό τοστ και κέικ, που υπόσχεται την εύκολη και γρήγορη παρασκευή των δύο αυτών συνταγών. Η ομάδα της Γαλλίας έλαβε χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.
Επιπλέον, το “Special Innovation Mention Award” δόθηκε από το Département de Vaucluse στην ισπανική ομάδα για το “XOveT”, ένα προϊόν διατροφής σε μορφή σκόνης από ψημένα και αλεσμένα κόκαλα σαρδέλας. Η ιδέα αποσκοπεί στην ανάκτηση ενός άχρηστου προϊόντος το οποίο προκαλεί επιπλέον κόστος στις τοπικές βιομηχανίες σαρδέλας.
Αναφορικά με την ελληνική συμμετοχή, στο διαγωνισμό συμμετείχε η ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου με το προϊόν “Cereal 4”, μία βάση πολυδημητριακών σε μορφή σκόνης, η οποία περιέχει ένα μίγμα τεσσάρων πηγών δημητριακών (σίκαλη, βρώμη, ρύζι και καλαμπόκι), χαρουπάλευρο, φυσικά αρωματικά συστατικά και το εναλλακτικό γλυκαντικό stevia. Το προϊόν είχε ξεχωρίσει στον εθνικό διαγωνισμό –μεταξύ άλλων- λόγω του σχεδιασμού του, που είχε ως στόχο την εύκολη ανασύσταση σε γάλα και την παρασκευή τόσο ενός ζεστού ή κρύου ευχάριστου και θρεπτικού ροφήματος όσο και ενός νόστιμου επιδορπίου γάλακτος (πουτίγκα).