VITASTEV
- Το έργο ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 -
Το VITASTEV «Design and Development of Low GI Foods based on sweetening compounds isolated from Stevia rebaudiana cultivated in China and enriched with vitamins A and D», χρηματοδοτείται από τη ΓΓΕΤ υπό το πρόγραμμα «Συνεργασία Ελλάδας – Κίνας», έχει τριετή διάρκεια και συντονίζεται από την ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ.
Το έργο στοχεύει στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη τροφίμων βασισμένων σε γλυκαντικές ενώσεις απομονωμένες από το φυτό Stevia rebaudiana καλλιεργημένο στη Κίνα και εμπλουτισμένα με βιταμίνες Α και D.
Ο ΣΕΒΤ στα πλαίσια του έργου ανέλαβε την ανάπτυξη πλάνου διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου.
Η Κοινοπραξία
Ο συντονιστής του έργου είναι η εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. και η κοινπραξία αποτελείται συνολικά από 5 εταίρους.
- ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.
- Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Ιατρική Σχολή - Ευγενίδειο Ίδρυμα- Βιολογική Χημεία
- Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ)
- SMR
- Jiangsu Provincial Center for disease control and prevention-Institute of Food Safety (China)
Τα Πακέτα Εργασίας
Το έργο αποτελείται από 4 Πακέτα Εργασίας.
- ΠΕ 1: Σχεδιασμός και ανάπτυξη νέων βιοδραστικών τροφίμων, που θα έχουν ως βάση τα γλυκαντικά συστατικά, που απομονώνονται από τη στέβια rebaudiana, που καλλιεργείται στην Κίνα και ενισχύεται με βιταμίνες A & D.
- ΠΕ 2: Αξιολόγηση του νέου βιοδραστικού καινιτόμου προϊόντος με κλινικές και εργαστηριακές μελέτες στον Ελληνικό πληθυσμό.
- ΠΕ 3: Αξιολόγηση του νέου βιοδραστικού καινοτόμου προϊόντος με κλινικές μελέτες στον κινέζικο πληθυσμό.
- ΠΕ 4: Έρευνα αγοράς & Διάχυση - Επικοινωνία των αποτελεσμάτων του έργου.
Αποτελέσματα του έργου
Τα αποτελέσματά που έχουν ολοκηρωθεί και είναι τα εξής:
- Σχεδιασμός και ανάπτυξη, από τη ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ, ενός νέου βιο-ενεργού προϊόντος (μπάρα δημητριακών) χωρίς ζάχαρη (αντικαταστάθηκε με γλυκαντικές ουσίες από το φυτό Stevia Rebaudiana - γλυκοζίτες στεβιόλης), με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) και εμπλουτισμένο με Βιταμίνες A & D.
- Πραγματοποιήθηκε έρευνα αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο καταναλωτικό κοινό της Κίνας, όπου οι καταναλωτές και των 2 χωρών δήλωσαν θετική πρόθεση ως προς την αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος.
- Στην Ελλάδα εκτός από τις κλασικές οργανοληπτικές έρευνες στο καταναλωτικό κοινό, εκπονήθηκε και οργανοληπτική ανάλυση του προϊόντος με σύγχρονες τεχνικές νευροφυσιολογίας. Η καινοτομία της ανάλυσης έγκειται στην αξιοποίηση στοιχείων της εγκεφαλικής λειτουργίας των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της γευστικής δοκιμής του προϊόντος, με στόχο τη διαπίστωση του βαθμού αποδοχής του. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής έθεσε τις βάσεις για την εφαρμογή ανάλογων εργαλείων-τεχνικών αξιολόγησης ποιότητας των τροφίμων.
- Πραγματοποιήθηκαν κλινικές μελέτες, σε ενήλικες και παιδιά:
-
- Ενήλικες: Η κατανάλωση του προϊόντος οδήγησε:
- σε σημαντική βελτίωση της έκκρισης ινσουλίνης σε σχέση με την κατανάλωση άλλου παρόμοιου εμπορικά διαθέσιμου προϊόντος χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης,
- σε διατήρηση καλύτερου μεταβολικού και ορμονικού τους προφίλ, και
- σε καλύτερη διατήρηση της μιτοχονδριακής λειτουργίας.
- Υπέρβαρα-παχύσαρκα παιδιά: Η ένταξη του προϊόντος στο καθημερινό διαιτολόγιο τα βοήθησε να βελτιώσουν:
- τις παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου (βάρος σώματος, BMI, συστολική αρτηριακή πίεση, περιφέρεια μέσης),
- τους εργαστηριακούς δείκτες (ινσουλίνη νηστείας, γλυκόζη νηστείας), και
- το βαθμό συμμόρφωσής τους όσον αφορά στην αντικατάσταση παρόμοιων σνακ από το συγκεκριμένο προϊόν.
- Ενήλικες: Η κατανάλωση του προϊόντος οδήγησε:
Η σημαντική παρακαταθήκη του έργου είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, μπορούν να αξιοποιηθούν για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη και άλλων προϊόντων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Το έργο αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και αποτέλεσε επιτυχία μιας και έως τώρα υπήρχε έλλειψη στην αγορά των σνακ, προϊόντων, που έχουν ως βάση τους γλυκοζίτες στεβιόλης και που είναι ταυτόχρονα εμπλουτισμένα με βιταμίνες Α και D.
Κατά συνέπεια, αυτό το καινοτόμο βιο-ενεργό σνακ θα βοηθήσει τη συμμόρφωση των υπέρβαρων / παχύσαρκων, προ-διαβητικών και διαβητικών καταναλωτών, που υποβάλλονται σε προγράμματα διατροφής και θα προσφέρει υγιεινές διατροφικές επιλογές στο σύνολο του πληθυσμού